U trendu

Prosvetari traže rebalans budžeta

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je danas Vladu Srbije da, kada već ide ka Evropskoj uniji (EU), u toku 2016. godine napravi rebalans budžeta kako bi se za obrazovanje umesto tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) izdvajalo šest odsto, koliko je i prosek u EU.

Rukovodilac resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić na konferenciji za novinare u Beogradu rekao je da za srpsku prosvetu neće biti boljitka, dokle god država bude izdvajala za obrazovanje svega tri odsto BDP, umesto šest koliko je prosek u EU.

On je ocenio da budžet prosvete za 2016. godinu još nije na nivou iz 2014. godine.

„Budžetska sredstva su u 2015. godini bila 157 milijardi dinara, a 2016. će biti blizu 170 milijardi. To povećanje od 13 milijardi jeste na prvi pogled povećanje, ali ako je u 2014. bilo namenjeno 178 milijardi, onda vidimo da posle dve godine nismo na nivou iz 2014. godine“, dodao je Adžić.

Predsednica Unije Jasna Janković ocenila je da obrazovanje i dalje predstavlja trošak, i dodala da će 1. januara 2016. godine „sigurno podsetiti“ ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjana Verbića na njegovu izjavu da ukoliko ne bude platnih razreda, on sigurno neće više biti ministar.

„Vlada se ne drži onoga što su potpisali u sporazumu o prekidu štrajka u aprilu 2015. godine. Zakon o platnim razredima je povučen iz javne rasprave ‘u po posla’, niko od nas ne zna da li će i kada taj zakon biti vraćen, a po dogovoru, on treba da se primenjuje od 1. januara 2016. godine“, rekla je Jasna Janković.

Ona je navela i da Komisija za tumačenje posebnog kolektivnog ugovora trenutno ima 250 pitanja zaposlenih u prosveti na koja treba da odgovori, a da to ne radi, zbog čega se Unija obratila Agenciji za mirno rešavanje sporova.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kazali su i da je za tehnološki višak proglašeno 3.277 radnika, iako ima 16.000 slobodnih radnih mesta i naveli primere nastavnika iz Valjeva i Kruševca koji su, iako ispunjavaju uslove da ostanu zaposleni, proglašeni tehnološkim viškom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.