najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prosvetari u ponedeljak u štrajku upozorenja

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavio je da će u ponedeljak stupiti u šrajk upozorenja i da u 600 škola neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i prvi čas u popodnevnoj smeni.

Kako se navodi u saopštenju, štrajk upozorenja biće organizovan zbog neispunjenja obaveza iz Sporazuma koji su Vlada Srbije i sindikati potpisali 2015. godine.

Taj sindikat zahteva “realno, a ne linearno povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i izjednačavanje plata u obrazovanju sa platama u drugim javnim delatnostima i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje se već godinu i po, iako su dogovorene sa sindikatima, nalaze u fioci”.

“Isplata novogodišnje nagrade, izmena Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Članu 22 – da se prizna ukupan minuli rad i da se godišnji procenat za minuli rad sa 0,4 odsto vrati na 0,5 odsto (kao što je u drugim javnim delatnostima)”, traži taj sindikat.

SRPS je najavio i da će potpuni jednodnevni štrajk biti organizovan tokom decembra, na dan kada Skupština Srbije bude glasala o budžetu za iduću godinu.

“Poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika nije moguće bez povećanja budžeta za prosvetu, čime bi se stvorili uslovi za ispunjenje elemenata Sporazuma sa sindikatima”, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike