U trendu

Protest u Beogradu, građani potpisuju ‘Sporazum sa narodom’, Prelević: „Srbija je ustala. Ili oni ili mi“

Učesnicima protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu večeras je ponuđen na potpisivanje „Sporazum sa narodom“, dokument Saveza za Srbiju, a građani pozvani da potpisane primerke ubacuju u kutije postavljene na mestu okupljanja i ispred Doma Narodne skupštine.

Sporazum je okupljenima pročitao novinar Srđan Škoro.

On je rekao da tim dokumentom opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, niti u radu republičke i lokalnih skupština.

Sledeći govornik, advokat Božo Prelević zatražio je u ime demonstranata da vlast poštuje Ustav, zakone i prihvaćene konvencije, koji garantuju pravo na pravovremene informacije, nezavisni sud, demokratske institucije, fer izbore.

„Građanska odgovornost nam nalaže da ne smemo da ostanemo zaglavljeni u generacijskim neuspesima i čekati da neko drugi pospremi našu kuću. Mi samo hoćemo da se apsolutni vladari naših života i sloboda ne vrate nikada više ni u jednom obliku“, rekao je Prelević.

Sloboda, istina i pravda su, rekao je, minimum od kog neće odustati, a predsednik Srbije greši što misli da će protesti posustati, jer je, kaže Prelević, zaboravio da je učesnicima demosntracija „kondicioni trener“ bio Slobodan Milošević.

„Srbija je ustala. Ili oni ili mi“, poručio je Prelević.

Građani nose transparente na kojima, između ostalog, piše „Dole Vučić, dole kapitalizam“, „Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite Ustav, stanite uz narod“.

Nakon obraćanja, okupljeni su krenuli u šetnju trasom: Makedonska – Svetogorska – Takovska – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije.

Među okupljenima su i predsednik i potpredsednici Narodne stranke Vuk Jeremić, Nikola Jovanović i Sanda Rašković Ivcih, predsednik Dveri Boško Obradović, DS Zoran Lutovac.

Na protestu je i organizacija „Levi blok“, skup saveza nekoliko levičarskih organizacija, koji se, kako su rekli, protive tome da SzS preuzme proteste i iskoristi ih za svoje ciljeve.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta neko je postavio i transparent na kojem piše: „Olivera Ivanovića su ubili vaši sponzori, Haradinaj, Veseli, Ljimaj“.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su se dopunjavali.

Zatraženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama, i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

(N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.