U trendu

Protest ispred Informera završen porukom 'Vidimo se ponovo'

Protest u centru Beograda sa zahtevom da Informer povuče intervju sa silovateljem, zavrÅ¡en je porukom „Vidimo se ponovo“.

Na drugom po redu protestu ispred redakcije Informera sa tim zahtevom, u organizaciji Ŝenske solidarnosti, zatraşeno je da se sa svih medijskih platformi povuče intervju sa osobom osudjenom za više silovanja, kao i da se ukine javno finansiranje medija koji neetički izveštavaju.

Nakon blokade saobraćaja na Terazijama, koja je trajala gotovo dva sata, saobraćaj se vraća u normalu.

Sa skupa, na kome se okupilo više stotina ljudi, poručeno je da silovanje ne sme biti ekskluziva i da je silovateljima mesto u zatvoru, a ne u medijima.

„NaÅ¡ novac se ulaÅŸe u profitiranje na naÅ¡im traumama“, rekla je jedna od organizatorki protesta, traÅŸeći da se ukine finansiranje medija koji ne poÅ¡tuju novinarski kodeks.

Učesnici su traşili da institucije urade svoj posao, pre svega da nakon hapšenja višestrukog silovatelja urade adekvatnu procenu.

ZatraÅŸeno je i da se napravi registar praćenja svih silovatelja i nasilnika, ali i nadzor nad njima.

TraÅŸeći da se poÅ¡tuje dostojanstvo ÅŸena, posebno ÅŸrtava nasilja, okupljeni su uz zviÅŸdanje i trube, uzvikivali „Åœenska revolucija“, „Åœenama bezbednost“ i „Stop nasilju“.

„Koliko ÅŸena treba da bude istučeno, ili ubijeno da biste vi naÅ¡u bezbednost videli kao druÅ¡tveni prioritet“, zapitale su organizatorke.

Okupljeni su na transparentima nosili poruke „Besne ÅŸene“, „NiÅ¡ta mi ne moÅŸeÅ¡ na silu“, „Nijedna ÅŸena viÅ¡e, nijedan tabloid viÅ¡e“, „Na nasilje se ne klikće, nasilje se sprečava“, „Åœenska trauma nije izvor prihoda“, „Ko te prati kući? Biber sprej“.

U blizini redakcije Informera, u Čumićevom sokačetu, bio je prisutan veći broj pripadnika policije.

Protestu su prisustvovali pojedini opozicioni političari, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Pokreta slobodnih gradjana Pavle Grbović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović, kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković i veći broj gradjanskih aktivista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.