U trendu

Protest Jedan od pet miliona zbog seče drveća na Kalemegdanu

Udruženja gradjana „Jedan od pet miliona“ organizovalo je danas u Beogradu na Kalemegdanu protest povodom seče drveća u tom parku i na suprotnoj obali kod Ušća zbog izgradnje gondole, i najavilo da će sprečiti svaki naredni pokušaj vlasti da poseče neko stablo.

Jedan od organizatora protesta Srdjan Marković  da je drveće posečeno bez znanja javnosti i da vlast nije dokazala da ima dozvolu za to.

„Posekli su drveće bez najave, jer su znali da će gradjani biti protiv toga. Nisu potvrdili da imaju dozvole i nemaju dokaze da su ih dobili“, kazao je Marković.

Marković je dodao da je drveće posečeno zbog „skupe“ investicije koja se neće isplatiti u narednih 30 godina.

On je naveo i da će biti srušen i zid na Kalemegdanu koji je izgradjen ’30-tih godina i da se Zavod za zaštitu spomenika još nije izjasnio po pitanju gondole.

Opština Stari grad saopštila je da je na današnjoj sednici Veća donela odluku o ukidanju rešenja kojim je formalno data saglasnost za uklanjanje stabala na odredjenim katastarskim parcelama.

Odluku o pravljenju žičare, kako se navodi u saopštenju Opštine Stari grad, donela je Skupština grada Beograda, a ta odluka sa sobom nosi i seču stabala.

JKP „Zelenilo Beograd“ saopštilo je ranije danas da će u četvrtak započeti sadnju 300 stabala na Kalemegdanu i u parku kod Ušća, što je duplo više od posečenog drveća.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike