U trendu

Protest Nišlija zbog skupog grejanja

Više desetina Nišlija selo je na kratko u utorak uveče na trotoar i plato ispred Gradske kuće u znak protesta što rukovodstvo grada i „Gradska toplana“ odbijaju da snize cenu daljinskog grejanja na nivo pre smanjenja plata i penzija.
Protestu ispred Gradske kuće prethodilo je okupljanje ispred Toplane i protestna šetnja u kojoj je učestvovalo oko dve hiljade Nišlija.

Nezadovoljni građani su, krećući se Toplane do Gradske kuće, sve vreme zviždali pištaljkama i uzvikivali parole poput „dole eksploatacija“, „dole kapitalizam i kolonijalizam“.

Predstavnici Udruženja predsednika skupština stanara, koje je protest organizovalo, poručili su okupljenim građanima da se njihova pobeda nazire.

Član Upravnog odbora Udruženja Đokica Jovanović istakao je da su građani zaslužni za to što su predstavnici gradske vlasti konačno pokazali spremnost da pregovaraju sa Udruženjem oko svih zahteva, ali prvenstveno oko cene grejanja.

„Više nama ne mogu da manipulišu jer raspolažemo podacima i tačnom cenom gasa. Naš stručni tim je ustanovio da fiksni troškovi grejanja odmah mogu da pojeftine za 23 odsto jer Toplana može da se odrekne jubilarnih nagrada, radničkih igara i drugih nepotrebnih troškova“, kazao je Jovanović.

On je istakao da varijabilni deo cene grejanja može takođe da pojeftini pošto je „Jugorosgas“ od početka godne snizio cenu grejanja za 20 odsto.

„Za ostvarivanje niže cene grejanja najvažnije od svega je da nas na protestima bude što više, jer je u tome naša snaga. Nećemo nasilje i stvaranje zle krvi, naša radikalizacija protesta ogledaće se u sve većem broju ljudi na ulicama“, kazao je dr Jovanović.

Predsednik Udruženja predsednika skupština stanara Saša Kostić rekao je da će se predstavnici Udruženja krajem nedelje sastati sa gradskim čelnicima kako bi razgovarali o ceni grejanja, ali i o drugim zahtevima, poput zahteva da se korisnicima daljinskog grejanja omogući privremeno isključenje grejanja.

Kostić je istakao da postoje uslovi da grejanje u Nišu pojeftini za skoro 50 odsto, i podsetio da fiksni deo cene grejanja u Nišu trenutno iznosi 28,26 dinara po kvadratu dok je varijabilni deo 6,3 dinara i kilovatu utrošene energije.

Predstavnici Udruženja predsednika skupština stanara najavili su nove proteste sve do ispunjenja zahteva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar