U trendu

Protest novinara pred Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal

Redakcija nedeljnika „Vreme“ navila je da će sutra u 10 časova doći do zgrade Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala kako bi nadležnima skrenula pažnju na sve češće pretnje i pritiske uperene protiv medija i novina i pozvala kolege i gradjane da im se pridruže.

„Posle višegodišnjeg trpljenja pretnji, uvreda, zastrašivanja i pritisaka koji najčešće dolaze sa društvenih mreža i prolaze bez ikakve reakcije policije i tužilaštva, dolazimo lično da podsetimo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da su oni zaduženi da spreče ono što nam se dogadja“, navedeno je u saopštenju redakcije.

„Više nećemo pisati saopštenja. Više nećemo apelovati i upozoravati. Više nećemo moliti da se pronadju ono koji nam prete i kače mete na čelo. Dolazimo lično da kažemo nadležnima. Dolazimo u svoje i ime svih drugih nezavisnih i slobodnih medija da kažemo: Ako nam se nešto dogodi, vi ćete biti odgovorni“, poručila je redakcija „Vremena“.

U danu kada su Reporteri bez granica objavili da je Srbija pala za 14 mesta po njihovom indeksu slobode medija, na Tviteru se pojavio „film“ čija je namera da zastraši i ućutka novinara Slobodana Georgijeva, podsećaju iz te redakcije i dodaju da su se pre manje od nedelju dana oglasili i zbog napada na novinarku Tamaru Skrozzu, koji dolaze iz samog vrha države.

„U januaru se pojavio volšebni portal ‘Istraga’ na kom je jedna od prvih meta govora mržnje bila porodica naše koleginice Jovane Gligorijević. U novembru prošle godine, naš list je žigosala ‘Ilustrovana politika’ jer smo se našli na njihovoj naslovnoj strani sa naslovom ‘Psi su pušteni'“, kaže se u saopšenju.

„Vreme“ dodaje da „predsednik Srbije ne propušta priliku da pomene taj list kao „Miškovićeve“ ili „Djilasove novine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.