Protest u Beogradu: Meštani Stare Planine traže zabranu mini-hidroelektrana

Ispred Palate Srbija u Novom Beogradu danas je više desetina ljudi protestovalo protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj Planini.
Učesnici protesta u organizaciji udruženja „Odbranimo reke Stare planine“ zahtevaju od ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da bez odlaganja sprovede odluku o uklanjanju cevi iz Rakitske reke. Ta odluka je doneta, nije sprovedena.

Predstavnik udruženja koje se zalaže za zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj Planini, Aleksandar Jovanović izjavio je za agenciju Beta da su ministar  i njegovo ministarstvo doneli dva rešenja – u januaru i aprilu prošle godine, o uklanjanju cevi iz korita velikih reka, koje se odnosi i na Rakitsku reku, ali se to ne sprovodi.

„Ili ima pravne države, ili ima mini-hidroelektrane ‘Zvonce’. Nisu gradjani nadležni da sprovode zakon, ali mogu da kažem da ta hidroelektrana neće raditi. Za četiri godine nije izgradjena nijedna mini-hidroelektrana na Staroj Planini, narod je stao u odbranu svojih reka“, kazao je Jovanović.

Po njegovim rečima, pokušavanjem nastavljanja izgradnje mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci, iz koje se vodom snabdeva nekoliko sela čije bi vodosnabdevanje bilo ugroženo izgradnjom hidro-elektrane, predstavlja kršenje zakona o vodama, o šumama i o zaštiti životne sredine.

Protest ispred Palate Srbije su nadvikivanjem uz pomoć megafona ometali, kako su ih označili organizatori protesta, predstavnici investitora koji bi da gradi mini-hidroelektranu na Rakitskoj reci. Oni tvrde da protestuju „propali investitori koji su hteli da grade hidroelektrane, a nisu uspeli“.

Investitor izgradnje mini-hidroelektrane na Staroj Planini Goran Belić je potom u telefonskom pozivu agenciji Beta reagovao na skup ispred Palate Srbija navodeći „da on nije organizator onih koji su ometali protestni skup“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.