U trendu

Protest u Nišu uz poruku Vučiću da podnese ostavku

Gradjanski protest protiv vlasti održan je večeras na Trgu kralja Milana u Nišu, a učesnici skupa pozvali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku.

Na protestu pod parolom „Jedan od pet miliona“ profesor Filozofskog fakulteta Bojan Blagojević poručio je okupljenima da su „oni jedino ono što je ostalo od Srbije, a sve ostalo je svojina Vučića“.

„Državu Srbiju Vučić je pretvorio u privatnu svojinu grupice ljudi. Da li su vaši životi vaši? Da li je imovina gradjana Srbije njihova? Da li su kuće u Savamali srušene s pravom? Da li je aerodrom Niša svojina gradjana Niš“, zapitao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, Vučić želi da uništi obrazovanje, a gradjane „tretira metodom šargarepe i štapa, otkaza i sendviča“.

Nekadašnji sudija Zoran Ivošević rekao je da je važno je da se sudovi oslobode političkog pritiska i da zato sada Ustavni sud zovu „zauzdani sud“.

On je ocenio da Srbiju opterećuju izborne mahinacije, korupcija, stanje u medijima, nasilje, lažni doktorati i diplome, odliv mozogova bespravne gradnje, partijsko zapošljavanje, suzbijanje kritičke misli i različite druge devijacije.

„Gospodine predsedniče Aleksandre Vučiću da bi se Srbija vratila svom ustavu i normalnom životu morate učiniti ono što gradjani na slobodnim izborima i slobodnim skupovima žele, a to je da date ostavku“, istakao je Ivošević.

Na skupu je pročitano pismo koje je učesnicima protesta poslao glumac Nikola Djuričko u kojem piše da daje podršku želji gradjana da „bahatoj i korumpiranoj vlasti kažemo da se ne slažemo sa ovakvim stanjem“.

„Mi želimo slobodu i jednake mogućnosti za sve. Mi slobodni gradjani omogućili smo da Srbija ponovo bude punopravni član Ujedinjenih nacija. Mi ćemo ih naučiti da zavole demokratiju, solidarnost i vladavinu prava“, rečeno je u pismu koje je uputio Djuričko.

Skup je završen protestnom šetnjom centralnim niškim ulicama, a organizotor protesta Pokret mladih „Za Niš bez straha“ pozvao je gradjane da se narednog petka ponovo okupe u isto vreme na centralnom niškom trgu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)