U trendu

Protesti u Prištini: „Crveni karton“ kosovskoj vladi, „ne“ ZSO

Protesti opozicije u Prištini počeli su danas, tačno u 14 sati, povorkom od prištinske biblioteke do zgrade vlade, gde će se oni obratiti javnosti.

Učesnici demonstracija, tokom marša do vlade, uzvikuju parole „Zajednica srpskih opština i demokracija neće proći“.

U rukama nose „crvene kartone“ vladi i premijeru Kosova Isi Mustafi, tražeći ostavku aktuelne vlasti.

Takođe, nose albanske i zastave Švedske, Nemačke, SAD i NATO.

Oduševljenje okupljenih, na do sada najmasovnijim demonstracijama opozicije, izazvao je jedan dron koji je nadleteo povorku i koji snima zbivanja.

U blizini zgrade vlade postavljena je bina, sa koje će se predstavnici opozicije obraćati građanima, simbolično – gotovo ispod vladinih prozora koji su porazbijani tokom prethodnih protesta i nisu zamenjeni.

Protest je počeo uz pojačano prisustvo policije na svim putevima koji vode ka Prištini, i u samom gradu.

Opozicija vec mesecima traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a dosadašnji protesti su bili nasilni, što je osuđivano i od strane međunarodne zajednice.

Vidljivo je i pojačano prisustvo policije na svim putevima koji vode ka Prištini.

Ulice Prištine okićene su kosovskim zastavama, a na njima je veliki broj građana s obzirom da je danas neradni dan, dan na koji se obeležava samoproglašena nezavisnost.

Bašte kafića i šetalista, duž kojeg su istaknute zastave Kosova, su prepuni.

Na Kosovu danas albanska većina obeležava osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, a centralna svečanost odvija se na glavnom gradskom trgu.

Jahjaga: Kosovo je nedovršena demokratija

U obraćanjima građanima, povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, predsednica Atifete Jahjaga poručila je da je Kosovo i dalje nedovršena demokratija, faktor stabilnosti i zemlja svih građana koji u njoj žive, a premijer Isa Mustafa da će interese tih građana braniti upravo vlada koju on vodi, a koja, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet da služi građanima koji su joj dali poverenje.

Opozicija već mesecima traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a dosadašnji protesti su bili nasilni, što je osuđivano i od strane međunarodne zajednice.

Uoči današnjeg protesta pristalice opozicije i građani pozivani su putem SMS poruka da se najpre okupe oko narodne biblioteke u Prištini ,a da potom krenu ka centralnom trgu, kod skupštine i vlade.

U pozivu je navedeno da opozicija brani državu i njen suverenitet, a policiji upozorava na mogućnost nereda, pozivajući se i na saznanja da bi tokom protesta neki pojedinci mogli upotrebiti i oružje, kojim mogu izazvati nasilje i ugroziti opštu bezbednost.

Na zgradama vlade i skupštine instalirane kamere.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić je danas izjavio da svako masovno okupljanje Albanaca izaziva bojazan i strah kod Srba, ali da se nada da će kosovska policija biti u stanju da kontoliše današnje proteste u Prištini.

Srpski poslanici i članovi vlade u Prištini, kao i gradonačelnici privremenih institucija samouprave i načelnici okruga na KiM danas su u Beogradu, na sastanku koji treba da obezbedi podršku Fondu Eparhije raško-prizrenske.

Vulin: Kosovo nije država i ne može da postane država

Kosovo nije država, jer tamo nema prava i nema pravde ni za Srbe ni za Albance, i zato što ga ni svi koji žive na toj teritoriji ne prihvataju kao državu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alelsandar Vulin. Države se, kako je istakao, stvaraju na pravu i pravdi i zato što ljudi koji žive na nekom prostoru mogu da organizuju državu.

Komentarišući godišnjicu samoproglašene nezavisnosti Kosova i najavljene proteste u Prištini, Vulin je ocenio da današnji dan na najbolji način pokazuje da ne može teritorija da postane država, samo zato što je to neko rekao. Istakao je i da je problem što velike sile teško priznaju da su pogrešile i priznale nešto što nije država i što ne može da postane država, „što je nastalo na sili, nasilju i iščupanim srpskim organima“.

Simić: Nadam se da će policija moći da kontroliše protest

Predsednik Srpske liste Slavko Simić tvrdi da svako masovno okupljanje Albanaca izaziva bojazan i strah kod Srba, ali da se nada da će kosovska policija biti u stanju da kontoliše današnje proteste u Prištini. On je rekao da Srbi imaju daleko veća očekivanja od Kfora i Euleksa kojima je ukazano na neophodnost da se predupredi eventuano nasilje.

„Dodatna zabrinutost među srpskim narodom na Kosovu je što su predstavnici opozicije proteste zakazali na dan jednostrano proglašene nezavisnosti, zbog čega očekuju daleko masovnije okuljanje a poznato je da su Srbi uvek meta Albanaca koji su skloni nasilju“, naveo je Simić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.