U trendu

Protestna nota Hrvatskoj zbog incidenata u Srbu

Srbija je uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog niza incidenata tokom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu i očekuje hitnu reakciju hadležnih organa povodom etnički motivisanih incidenata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Niz incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke i njenih pristalica prilikom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu 27. jula 2016. godine predstavlja poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljana Republike Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivišću“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je, kako se navodi, za svaku osudu govor koji je Kleninac održao na ovom skupu, uprkos šestomesečnoj zabrani ulaska u Srb, u kome je jubilej nazvao „balom vampira ispred četničkog pokreta“, zatraživši da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj zajednici zabrani održavanje skupa i pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“.

U saopštenju se navodi da posebno zabrinjava činjenica da je general hrvatske vojske i saborski zastupnik Ž. Glasamović napao predsednika Antifašistučkog pokreta rekavši da je „moralna nakaza“ i da svojim prisustvom veliča „velikosrpsku-čezničko-imperijalističku agresiju“.

„Republika Srbija ocenjuje da je dosadašnje postupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika, značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova „očekuje promptnu reakciju hadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i široj teritoriji Hrvatske“.

U saopštenju se izražava očekivanje da hrvatski nadležni organi izveste Srbiju o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama za počinioce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.