U trendu

Prva grupa izbeglica ušla u Hrvatsku

Prva grupa izbeglica stigla je jutros u Tovarnik u Hrvatskoj, javila je televizija N1 pozivajući se na svoje reportere na licu mesta.

Oni su u Hrvatsku ušli pošto su autobusom iz Preševa, na jugu Srbije, prevezeni u Šid, odakle su pešice preko kukuruzišta ilegalno ušli u tu zemlju. U Tovarniku je, kako javlja N1, spreman županijski štab za zaštitu i spasavaje i ekipe Crvenog krsta.

Autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa prema granici Mađarske i Srbije od sinoć se preusmeravaju na Šid i granicu s Hrvatskom.

Po izbijanju izbegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice. Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbeglica. Najviše smeštajnih kapaciteta ima u Kutini.

U gradnji su dva prihvatna centra za strance u Tovarniku i Trilju, koji se grade sredstvima iz šengenskog fonda, ali se očekuje da će biti završeni tek krajem godine.

Frans pres sa lica mesta javlja da su na autobuskoj stanici u Šidu migranti pokušali malo da se odmore posle dugog puta autobusom koji je sinoć pošao iz Preševa. Više njih nije znalo za Hrvatsku, ni gde se nalaze. Jedan je pitao jel sad treba da idu na neki brod.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.