U trendu

Prvi pregledi na novim aparatima početkom jula

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić izjavio je da bi, ukoliko država da dozvole, prvi pregledi na novim aparatima za zračenje, trebalo da počnu početkom jula.

Džodić je gostujući na RTS rekao da je danas veliki dan za srpsku medicinu, posebno onkologiju, pošto tri zdravstvene ustanove u Srbiji dobijaju četiri nova aparata za zračenje.

Time će se, kako je dodao, skratiti liste čekanja.

„Često kažem da je dobijanje ovih aparata događaj veka. Srbija treba da dobije, sem ova četiri, još šest aparata do kraja godine“, rekao je Džodić.

On je naveo da je na Institutu za onkologiju 42 godine, i da se do sada nije desilo da se odjednom nabave četiri aparata.

„Do juče je jedan aparat bio u kvaru, ali sva četiri su uglavnom ispravna. Radi se u tri smene od sedam do jedan posle ponoći, a nadam se da će nabavkom 10 aparata nestati liste čekanja i da će se raditi u dve smene“, rekao je Džodić.

Prema njegovim rečima, sa tri aparata se nekad radilo kao da rade sva četiri. Pacijenti su čekali dva do dva i po meseca na pregled.

„Ovim aparatima moći će da se izvode moderne tehnike. Do sada smo radili najbolje što smo mogli, pacijenti su dobijali adekvatnu terapiju sa više aparata i nove tehnike i istraživanja su neophodna“, rekao je Džodić.

Džodić je naveo da nema dovoljan broj fizičara i radio-terapeuta, ali da su plairana i nova zapošljavanja kada stignu novi aparati.

Još dve ustanove u Srbiji dobijaju aparate za zračenje, a to su Klinički centri u Nišu i Kragujevcu.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović je za RTS rekao da će zahvaljujući Ministarstvu zdravlja treći bunker biti u upotrebi za 20 dana.

„Imamo dva bunkera stara 12 i sedam godina, a treći koji danas dobijamo, biće u upotrebi za 20 dana. Četvrti aparat će do kraja godine biti u neposrednoj blizini i očekujemo da ćemo tada imati kapacitete za 3.500 pacijenata i da ćemo ukinuti liste čekanja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, trenutno se na zračenje čeka tri do šest meseci a očekuje se da će pacijenti imati adekvatnu terapiju i u smislu opreme i kadra.

Dodao je da broj obolelih raste a da je poslednjih nekoliko godina pritisak veliki. „Aparati rade 24 sata, često se kvare, mi reagujemo odmah, ali potpuno smo ubeđeni da ćemo imati adekvatnu terapiju za sve“, dodaje Sazdanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.