U trendu

Prvi vinski maraton danas organizovan na Paliću

Prvi vinski maraton, na kome se trkači umesto vodom osvežavaju vinom, organizovan je danas na Paliću po ugledu na slične manifestacije u brojnim vinskim regijama, namenjene sporistima i hedonistima.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je na otvaranju manifestacije da taj festival posećen vinu ima potencijal da bude medju najposećenijim u Srbiji.

„Ovo je manifestacija koja se prvi put održava i to je svojevrsni kuriozitet, imajući u vidu da imamo devet registrovanih vinskih puteva i još osam vinskih oaza. Siguran sam da ova manifestacija ima potencijal da bude medju sedam do osam najvažnijih, najbrojnijih i najposećenijih u Srbiji“, kazao je Ljajić.

Ministar je naveo da će ove godine „Prvi vinski maraton“ imati 1.000 učesnika, a da će kroz festival proći oko 100.000 turista od čega je petina stranaca.

Ljajić je ocenio da je ovo najbolji način za brendiranje Palića i Subotice kao turističkih mesta, ali i Srbije kao važne destinacije za taj vida turizma.

Ministar je podsetio da u Srbiji ima oko 900 manifestacija, a ako se uzmu u obzir i one koje imaju manji značaj, taj broj doseže i do 3.000.

Vinska trka specifična je po karnevalskom duhu i tome da se učesnici okrepljuju na „vinskim stanicama“, gde mogu da probaju vina koja su napravljena od groždja iz vinograda kojim su upravo protrčali.

Sve posetioce i učesnike Vinskog maratona očekuju i obilasci lokalnih vinarija, zanimljive i edukativne vinske radionice, degustacije najboljih vina iz tog dela Srbije i regiona, uz čuvene specijalitete lokalne kuhinje, muzičke koncerte i zabavni program za sve uzraste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar