Psi lutalice zaklali labuda i dva labudića u Novom Sadu

Čopor pasa lutalica zaklao je jednog odraslog labuda i dva labudića u Dunavskom parku, prenosi Radio 021.

Kako je rekao jedan od čuvara u parku, koji je bio dežuran, sve se dogodilo noćas oko tri časa.

„Nešto pre tri sata, pošto sam oterao tri pijana mladića koja su sedela na ivici jezera, čuo sam buku i ugledao pet-šest pasa lutalica kako nasrću na labudove. Jedan je već ležao na zemlji mrtav. Uzeo sam štap i pokušao da sprečim dalje napade. Nakon što su se psi razbežali, zatekao sam odraslog labuda krvavog na zemlji, a ubrzo sam pronašao i drugog labudića. Nakon toga sam pozvao policiju i upravu“, rekao je čuvar.

Direktor „Gradskog zelenila“ Aleksandar Bogdanović, koji je odmah došao na mesto incidenta, rekao je za Radio 021 da je strašno što se dogodilo, ali da ovo nije prvi put da psi lutalice nasrću na labudove u Dunavskom parku.

On je dodao da će to preduzeće obezbediti novi par labudova, ali da je potrebno da se nađe rešenje da se bolje obezbede park i labudovi.

Labud koji je preostao biće najverovatnije vraćen u Ribnjak.

Policija je obavila uviđaj, Zoohigijena je odnela tela uginulih ptica, dok će Veterinarska inspekcija proveriti u kakvom je stanju preostali odrasli labud i utvrditi da li se radi o Isi ili Bisi.

Nedavno su labudićima oštećena krila, a za to su navodno bile odgovorne kornjače iz jezera u Dunavskom parku.

Ono što su pojedinci smatrali hirurškim sečenjem je trag veterinarske intervencije izvedene nakon što su labudići spaseni od kornjača mesoždera.

Najpoznatiji novosadski par labudova Isa i Bisa su početkom juna dobili četiri labudića, ali su već posle nekoliko dana svi prebačeni iz Dunavskog parka u Ribnjak jer su kornjače napale labudiće.

Posle dva meseca, Isa i Bisa su sa dva labudića vraćeni u Dunavski park. Ubrzo potom jedan labudić je uginuo od posledica povreda, dok je drugi uginuo prirodnom smrću.

Ovaj par labudova koje Novosađani znaju kao Isu i Bisu je u jezercetu Dunavskog parka poslednjih 15 godina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike