U trendu

Pukovnik VS: Vojnički poziv uvek bio privlačan za mlade ljude

BEOGRAD – Pukovnik Vojske Srbije dr Dragan Trifković izjavio je, povodom otvoranja konkursa za upis u Vojnu gimnaziju, srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, da je interesovanje veliko, jer je vojnički poziv uvek bio privlačan za mlade ljude željne izazova.

U Vojnu gimnaziju biće upisano 90 dečaka i devojčica, dok će Medicinski fakultet upisati 25, a Vojnu akademiju 183 kadeta.

Pukovnik Trifković je za RTS rekao da kao i svake godine svi kandidati podležu proveri fizičke sposobnosti, ali i medicinskoj, zdravstvenoj i psihološkoj proceni. Kandidati za Vojnu gimnaziju podležu proveri znanja iz matematike i srpskog jezika, kandidati za srednju stručnu vojnu školu proveri znanja iz matematike i fizike, dok kandidati za kadete Vojne akademije podležu proveri znanja iz matematike dok kandidati za kadete Medicinskog fakulteta proveri znanja iz biologije i hemije.

Trifković je, odgovarajući na pitanje šta im teže pada, kazao da to zavisi od ličnih afiniteta.

„Predlažem svima da započnu pripreme na vreme, materijal je dostupan na svim sajtovima naših vojnih škola“, rekao je pukovnik.

On je, govoreći o interesovanju, naveo da je tradicionalno veliko interesovanje za sve vojne škole, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet.

„Interesovanje je veliko jer je vojnički poziv uvek bio privlačan za mlade ljude željne izazova. Nudimo i vrhunske uslove školovanja po modernim studijskim programima, stručni nadzor i rad sa našim profesorima i instruktorima, internatski smeštaj visoke klase i bogat kulturni i sportski život. Sa druge strane, ovde se ceni rad, znanje i čast zato je naša krilatica ‘znanje je naše oružje a čast je naša imovina'“, rekao je Trifković.

Konkursi traju do 15. marta, a sve detalje je moguće naći na sajtu Ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.