U trendu

Pušteni svi uhapšeni na Šodrošu, jedna krivična i više prekršajnih prijava

Policija u Novom Sadu pustila je svih desetoro danas uhapšenih aktivista koji se na Šodrošu i Kameničkoj adi na Dunavu protive seči stabala zbog izgradnje mosta.

Nekadašnja predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić potvrdila je za portal Autonomija da su pušteni aktivisti koji su danas u nekoliko navrata privođeni u policiju u Novom Sadu.

Kostić koju je takođe policija privela, rekla je da su svi dobili prekršajne prijave, osim, kako je dodala, Miloša Rakića koji je dobio krivičnu.

Pored nje poslednji su bili uhapšeni Olivera Radovanović, Radivoj Jovović, Mladen Cvijetić, Robert Silberholc, Brajan Brković i Isidora Čeleketić.

„Policajci su bili korektni, osim u jednom slučaju kada su nas sprovodili u stanicu policije, jednom od uhapšenih je policajac, a da smo svi čuli, pretio batinama, šamaranjem“, dodala je ona.

Kazala je da je „sve ostalo bilo korektno“, te da su aktivisti dali izjave i uradili alko-test.

Pravo je rano jutros uhapšena, a zatim i puštena jedna od osnivačica „Šodroš Survajver kampa“ Aleksandra Derušek Stankić.

Otprilike u isto vreme kada se ona vratila u kamp, nakon koškanja sa policijom uhapšeni su i Varvara Lukač i Miloš Rakić.

Potom je grupa organizacija iz Vojvodine protestovala zbog, kako su naveli, policijskog nasilja i hapšenja aktivista na Šodrošu.

Organizacije su pozvale Novosađane da ustanu u zaštitu aktivista koji su „izloženi državnoj torturi i podrže njihovu borbu za očuvanje grada kojeg gradske vlasti temeljito i sistemski devastiraju“.

Saopštile su da je danas na Šodrošu „bez ikakvog stvarnog razloga“ uhapšeno desetak aktivista, među njima i „osobe koje imaju više od 70 godina“.

Reagovalo je i novosadsko Strukovno udruženje policije koje je optužilo aktiviste da im „iskrena namera“ nije bila da zaštite zelenilo, već da se „izazove reakcija javnosti i privuče medijska pažnja“.

To udruženje pozvalo je građane da se „uzdrže od provokacija pripadnika policije“ koji su, kako su naveli, na obezbeđenju javnog reda i mira angažovani u skladu sa zakonom i metodologijom rada.

Aktivisti i pripadnici opozicionih partija se bore protiv izgradnje novog mosta na rukavcu Dunava, u oazi zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta koju Novosađani koriste za rekreaciju i ribolov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.