U trendu

Put Kosova ka EU uslovljen dijalogom sa Srbijom

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da je put Kosova ka Evropskoj uniji uslovljen dijalogom o normalizaciji odnosa sa Srbijom.
Obaraćajući s poslanicima Skupštine Kosova, Jahjaga je ocenila i da su evropske integracije Srbije uslovljenje „potpunim povlačenjem njenih ilegalnih struktura sa Kosova“.

„Poglavlje 35 će obesnažiti dualizam koji je Srbija nametnula Kosovu još od završetka rata i garantuje da će njen put ka EU zavisiti isključivo od ispunjena obaveza prema Kosovu, do potpisivanja obavezujućih  sporazuma koji će obezbediti priznanje nezavisnosti Kosova“, rekla je predsednica.

Prema njenim rečima, dijalog sa Srbijom je i dalje neophodan.

„Na pragu proglašenja nezavisnosti i nakon zaključivanja uslovljene nezavisnosti, mi smo nasledili komplikovanu realnost jedne etnički podeljene države i izazvanog suvereniteta. Direktan dijalog sa Srbijom u okviru evropskih integracija, uz posredovanje EU i uz podršku SAD-a, poslednji je trenutak da obavežemo Srbiju da se odvoji od Kosova, kako bi Srbija ozvaničila nepovratnu realnost, koju je sada prihvatila“, kazala je Jahjaga.

Predsednica Kosova je dodala da se dijalog kao i njegovi rezultati, osporavaju svuda.

„Ja nastavljam da verujem da Kosovo nema drugu alternativu kako bi uspostavilo suverenitet nad svojom teritorijom i kako bi očuvalo svoj teritorijalni integritet, smeštajući druge etničke zajednice, unutar našeg institucionalnog i društvenog života“, kazala je Jahjaga.

Ona je dodala da ne može da sakrije razočarenje odlukom Evropske komisije da odloži preporuku o omogućavanju slobode kretanja gradjanima Kosova, „kao fundamentalne vrednosti evropskog projekta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar