U trendu

Putevi Srbije imaju pravo da podatke o prekoračenju brzine proslede policiji

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ ne povredjuje pravo na zaštitu podataka o ličnosti kada snima vozila koja prekoračuju srednju brzinu na autoputu i te snimke prosledjuje MUP-u na dalju obradu, ocenio je danas Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

„Samo snimanje vozila od strane javnog preduzeća, kojim bi se registrovali prekršaji, i dostavljanje tih podataka policiji, u tom smislu, ne predstavlja obradu podataka o ličnosti. Javno preduzeće evidentira da je vozilo sa odredjenim registarskim brojem prekoračilo dozvoljenu srednju (prosečnu) brzinu na auto-putu, čime je izvršen prekršaj, ali bez saznanja o tome ko je vlasnik ili vozač istog. Vozilom može upravljati vlasnik, član njegove porodice, prijatelj ili čak lice koje je vozilo ukralo. To, javno preduzeće ne zna, a nema ovlašćenje ni da utvrdjuje“, naveo je Poverenik u saopštenju.

Šabić je to saopštio jer mu se obratio veći broj gradjana i novinara koji su želeli da znaju da li Javno preduzeće „Putevi Srbije“ povredjuje pravo na zaštitu podataka o ličnosti kada snima vozila koja prekoračuju srednju brzinu na autoputu i te snimke prosledjuje MUP-u.

Poverenik je objasnio da MUP, kada dobije podatak da je odredjeno vozilo prekoračilo dozvoljenu brzinu, ima zakonska ovlašćenja da započne obradu podataka o ličnosti, u cilju prekršajnog kažnjavanja.

On je, takodje, podsetio da Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima utvrdjuje mogućnost snimanja u svrhu dokumentovanja saobraćajnih prekršaja kao i mogućnost da ti organi u tu svrhu ovlaste upravljača puta, javno preduzeće ili ustanovu za snimanje saobraćaja.

„Poverenik ne može da ulazi u svrsishodnost i opravdanost rešenja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja ne spadaju u njegovu nadležnost. Što se tiče podataka o vozilima (snimak njihovog oblika i registarske tablice), oni, načelno, nisu podaci o ličnosti, jer se odnose samo na vozila, to jest stvari, ne ličnosti. Ovi podaci mogu postati podaci o ličnosti samo u slučaju kada ih je moguće povezati sa vlasnikom, odnosno kada je, na osnovu njih, moguće identifikovati vlasnika vozila“, navodi se.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike