U trendu

Rad javnih službi zavisi od političke volje

Pojačane kontrole rada noćnih klubova u Cetinjskoj i okolnim centralnim ulicama u Beogradu, koje su prema izveštaju gradske uprave sprovele komunalna i saobraćajna policija u noći 14. maja, samo potvrdjuju da rad javnih službi zavisi od političke volje, ocenili su danas udruženje „Beogradjani protiv noćne buke“ i skupština stanara Cetinjske ulice.

U zajedničkom saopštenju navedeno je da su stanari Cetinjske javili da je tokom noći buka u dva ujutru bila tolika da su i sami zvali Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Kao i uvek, trebalo ih je ubedjivati da pošalju patrolu. Komunalna je bila, postoje i snimci, a muzika je pojačana čim su se udaljili. Stanari tvrde da im je od sastanka sa gradskim menadžerom sve gore“, navela je predsednica udruženja „Beogradjani protiv noćne buke“ Ana Davičo.

Ona je podsetila da su kontrole usledile pošto je gradski menadžer Goran Vesić na sastanku sa predstavnicima skupština stanara te ulice 13. maja javno obećao da će problem buke iz noćnih klubova biti trajno rešen do septembra.

Davičo je rekla da i da to udruženje i skupština stanara uvažavaju da Vesić želi da donese nove propise, iako već postoje propisi i Beograd već ima ovlašćenja, kao što su ovlašćenja ekološkog inspektora da zatvori lokal koji se ne pridržava rešenja o ograničenju buke, komunalnog policajca da pleni uredjaje posle ponovljenih prijava gradjana, ili gradjevinskog inspektora da naloži dodatnu zvučnu izolaciju.

„Od njega i gradonačelnika Siniše Malog očekujemo da, u skladu sa svojim obećanjem koje su preneli brojni mediji, javnosti objasne zbog čega Grad ne primenjuje svoja postojeća ovlašćenja u oblasti zaštite od buke i  navedu konkretne korake, odgovorne ljude i rokove za sve kratkoročne i dugoročne mere koje su imali u vidu“, dodala je Davičo.

Ona je u ime „svih Beogradjana“ zatražila i da na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, Gradska uprava na svakih mesec dana od datog obećanja, dakle svakog 13. u mesecu objavljuje izveštaje o tome šta je konkretno uradjeno.

„Nećemo dopustiti da ovo bude još jedno od bezbroj praznih obećanja. Ne tražimo progon noćnih klubova, već sprovodjenje propisa koji će obezbediti suživot svih Beogradjana bez ugrožavanja ičijih ljudskih i gradjanskih prava“, navela je Davičo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.