U trendu

Radnici dobili upozorenje pred otkaz zbog štrajka

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ saopštio je danas da je 150 radnika fabrike „Konfecioni Andrea“ u Jagodini dobilo upozorenje pred otkaz, jer su pre desetak dana štrajkovali zbog loših uslova rada.

U saopštenju se navodi da će „Nezavisnost“, ako rukovodstvo te italijanske kompanije za proizvodnju automobilskih cerada, ne povuče upozorena pored otkaz i nastavi da vrši pritisak na radnike, pozvati na solidarnost sve radnike u Srbiji, organizovati masovni protest ispred fabrike i pozvati sve proizvođače automobila da bojkotuju proizvode te kompanije.

Radnici italijanske fabrike za proizvodnju automobilskih cerada Konfecioni Andrea u Jagodini su 17. novembra, u saradnji sa sindikatom Nezavisnost, organizovali jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.

Radnici su tada tražili od rukovodstva objašnjenje zašto je uvedeno desetočasovno radno vreme, tražili su povećanje plate, toplog obroka i regresa, da se ukinu kazne i represivne mere, kao i da se formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu.

Direktor fabrike Darko Kikić je tada za agenciju Beta rekao da se u tom preduzeću sve radi po zakonima Srbije.

Sindikat „Nezavisnost“ pozvao je ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina i nadležne državne organe, a posebno Inspektorat za rad da odmah reaguju i ispitaju slučaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.