U trendu

Radojičić u Barseloni o izazovima i unapređenju saobraćaja

BEOGRAD – Delegacija Beograda, koju je predvodio gradonačelnik Zoran Radojičić, učestvovala je na Svetskom kongresu pametnih gradova (Smart City Expo World Congreš) u Barseloni, na kojem je bilo govora o izazovima javnog prevoza i rešenjima za njegovo bolje funkcionisanje.

Jedan od ciljeva tih rešenja je da se prednost da pešacima i biciklistima.

Beogradska delegcija je učestvovala u radionici „Izazovi gradova“ (City Ćallenge), u okviru skupa, koji su organizovali Svetska banka i Svetski kongres pametnih gradova.

Tom prilikom, Radojičić je ukazao da je saobraćajna mreža Beograda dugačka 5.500 kilometara, kao i da je za pametno upravljanje saobraćajem važno razviti dobar sistem praćenja njegovog funkcionisanja.

„Za sada pratimo obim saobraćaja na 15 lokacija, integrisani sistem praćenja semafora za sada pokriva 280 putnih prelaza, a podaci koje dobijamo su važni za smanjenje saobraćajnih gužvi, ali nam i pomažu da osmislimo dugoročnu strategiju“, rekao je Radojičić“, saopštila je Gradska uprava.

Istakao je da je jedan od prioriteta u Beogradu uspostavljanje zelene hijerarhije u saobraćaju, kako bi se prednost dala pešacima i biciklistima.

Radojičić je ukazao da veliki broj ljudi u gradu vozi svoj auto, u kojem je samo jedan putnik, odnosno vozač je sam, što je neefikasno i ekološki i zbog saobraćajnih gužvi.

„Želimo da stvorimo uslove da građanima bude znatno povoljnije, brže i udobnije da putuju gradskim prevozom nego automobilima. To je važno kako bismo podsticali energetsku efikasnost, postojeće resurse što bolje iskoristili, da bismo smanjili vreme putovanja, podsticali građane da koriste gradski prevoz umesto sopstvenih vozila i kako bismo razvili human i ekološki pristup saobraćaju“, rekao je Radojičić.

Kako kaže, osnovu pametnih gradova čini komunikacija sa građanima, osluškivanje njihovih potreba i sluh za njihove ideje.

„Beograd već ima razvijene mehanizme komunikacije sa građanima, pre svega preko ‘Beokom servisa’, a u narednom periodu planiramo da ih dodatno unapredimo“, dodao je Radojičić.

On je naveo da je Grad prošle godine doneo odluku o prelasku na Adaptacioni sistem po zonama, kako bi se regulisao saobraćaj, koji će biti realizovan od 2019. do 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.