U trendu

Radovi u bolnicama kasne zbog loših ugovora i spore izrade projekata

Rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koja je trebalo da bude završena 2012. godine, kasni zbog zastoja u izradi projektne dokumentacije i nepovoljnih ugovora sklopljenih 2008. godine, tvrde nadležni.

Oni poručuju da će radovi na rekonstrukciji KC Niš biti gotovi do kraja 2016, a ostala tri „u što skorije vreme“.

Prema rečima savetnika ministra zdravlja za rekonstrukciju kliničkih centara Gradimira Sofronijevića, projekat za Klinički centar Vojvodine prošao je tehničku kontrolu i uskoro bi trebalo da dobije saglasnost protivpožarne policije, dok se za projekat KCS u Beogradu čeka tehnička kontrola.

Završetak radova na rekonstrukciji niškog kliničkog centra očekuje se do kraja naredne godine, a projetak za Kragujevac trenutno je zaustavljen, jer je, kako kaže, projektant tražio mnogo sredstava za nastavak radova.

Sofronijević je istakao da su ugovori sklopljeni 2008. godine nepovoljni toliko da nema mogućnosti za naplatu penala od izvođača projekata jer nisu dati precizni rokovi.

„Bilo je problema oko izrade projektne dokumentacije, dugo su se cekali projekti…mi smo takvo stanje nasledili“, rekao je Sofronijević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, aktuelno ministarstvo je ušlo u realizaciju rekonstrukcije kliničkih centara u junu prošle godine i tada je bio potpisan samo ugovor za izvođenje radova za niški Klinički centar.

„Tada se tamo došlo do početka temelja. Ostala tri projekta su bila urađena u „draft“ verziji na koje je bilo mnogo primedbi i više od godinu dana radimo na otklanjanju tih primedbi“, rekao je Sofronijević.

On je istakao da je Evropska investiciona banka odobrila 150 miliona evra za rekonstrukciju, sa mogućnošću da se povuče još 50 miliona, ali je netačno da se kamata plaća na odobrena sredstva, već samo na ona koja su već „povučena“.

„Povučeno je oko 20 miliona evra, kojim su plaćeni prethodni radovi, projektovanje i radovi koji se izvode u Nišu“, naveo je Sofronijević.

Kredit za rekonstrukciju je potpisan 2008. godine, a prvi avans uplaćen je u februaru 2009. godine.

Za KCS je do sada utrošeno 3,3 miliona evra, KC Niš 5,9 miliona, Klinički centar Vojvodine 1,1 milion i kragujevački klinički centar oko pola miliona evra.

Kako je u Ministarstvu rečeno, svake nedelje će na sajtu objavljivati šta je urađeno po pitanju projekata šta je zahtevano od projektanata a šta je dobijeno, da li su ispoštovani rokovi…

U Ministarstvu zdravlja navode i da veliku pomoć i razumevanje imaju od protivpožarne policije i Saobraćajnog instituta CIP.

Generalni direktor CIP-a, koji bi trebalo da uradi tehničku kontrolu Kliničkog centra Srbije u Beogradu, Milutin Ignjatović, ističe da je nedopustivo da italijanska kompanija Altijeri pet godina radi projekat.

„Altijeri toliko dugo rade projekat i to je nedopustivo. Da to radi bilo koja firma iz Srbije, bila bi obrisana sa spiska za izradu projektne dokumentacije“, rekao je Ignjatović Tanjugu.

On je naveo i da je CIP pre nekoliko nedelja dobio projekat od „Mašinoprojekta“, koji je podizvođač u Srbiji, na koji je stavljen veliki broj primedbi.

„Ima pomaka, ali sa ogromnim primedbama, koje italijanska kompanija ne želi da ispravi. CIP neće potpisati saglasnost na projekat, ako Altijeri ne ispravi i ne dovede projekat u tehnički ispravno stanje“, rekao je Ignjatović.

On je dodao da je greška države bila što je povukla novac, na koji će morati da plati kamatu, dok nije imala projektnu dokumentaciju.

„Da se od 2010. do 2015 godine radi projekat, to je neviđeno“, rekao je Ignjatović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.