U trendu

Radulović podneo krivičnu prijavu protiv Nikole Petrovića

Lider pokreta „Dosta je bilo“ (DJB) Saša Radulović podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv direktora Elektromreža Srbije Nikole Petrovića zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom.

Kako je saopštio pokret DJB, prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Petrović sa pozicije direktora EMS-a 2013. godine s privrednim društvom „AAA-1 Rent doo“ zaključio štetne ugovore o četvorogodišnjem zakupu dva automobila marke BMW.

Cena zakupa vozila, koje je EMS po isteku perioda zakupa trebalo da vrati vlasniku, iznosila je 145.200,00 evra, dok bi za kupovinu tih istih novih vozila po kataloškoj ceni, koji bi trajno ostali u vlasništvu EMS-a, trebalo izdvojiti 107.580 evra.

Za zloupotrebu službenog položaja koja je pričinila štetu veću od 1,5 miliona dinara zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Kako se dodaje, tokom sprovodjenja ove javne nabavke na pismeni zahtev firme „AAA-1 Rent doo“ naručilac EMS je za 24 časa promenio uslove iz konkursne dokumentacije.

Prvobitni kriterijum da potencijalni prodavac poseduje flotu od minimalnih 1.500 vozila smanjen je na 275 vozila. Osim što su kriterijumi prilagodjeni firmi „AAA-1 Rent“ na ovaj način prekršene su odredbe Zakona o javnim nabavkama kojima je propisano da naručilac, po isteku roka predvidjenog za podnošenje ponuda, ne sme da menja niti da dopunjuje konkursnu dokumentaciju.

„Ove mahinacije Vučićevog kuma dokumentovane su u službenom izveštaju antikorupcijskog tima tadašnjeg Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine koji je formirala ministarka Zorana Mihajlović. Izveštaj sastavljen još u julu 2013. godine  završio je u fioci jer ministarka Mihajlović nije imala smelosti da se suprotstavi direktoru EMS-a Nikoli Petroviću“, saopštio je DJB.

Pokret DJB naveo je da očekuje da tužilaštvo na ovom primeru javnosti pokaže da nije pod uticajem izvršne vlasti i da su pred zakonom svi jednaki bez obzira što je reč o kumu premijera Aleksandra Vučića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar