U trendu

Raspisan javni poziv za kupovinu seoskih kuća za izbeglice

BEOGRAD – Raspisani su javni pozivi za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama i nabavku građevinskog materijala za izbeglice koje imaju prijavljeno boravište na teritoriji Grada Beograda, saopštio je danas Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

„Rok za prijavu na javni poziv za dodelu navedene pomoći je 11. jul“, rekla je za Beoinfo sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Vrednost pomoći koja se dodeljuje po porodičnom domaćinstvu je 1.700.000 dinara.

Od tog iznosa, 1.500.000 dinara namenjeno je za otkup seoske kuće sa okućnicom, a 200.000 dinara za dodelu jednokratne pomoći u građevinskom i drugom materijalu i opremi za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće sa okućnicom u cilju stvaranja i poboljšanja njihovih uslova stanovanja.

U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, Sekretarijat za socijalnu zaštitu realizuje kupovinu najmanje pet seoskih kuća sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje i dodelu jednokratne pomoći u građevinskom i drugom materijalu i opremi za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti.

Javni poziv objavljen je juče. Odnosi se na izbor korisnika pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti i dodelu jednokratne pomoći u građevinskom i drugom materijalu i opremi za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti u cilju stvaranja ili poboljšanja njihovih uslova stanovanja, a koja imaju prijavljeno boravište/prebivalište na teritoriji grada Beograda, navodi Sekretarijat.

Takođe, istog dana objavljen je i javni poziv za izbor korisnika pomoći za dodelu sredstava namenjenih poboljšanju uslova stanovanja izbeglica kroz nabavku građevinskog materijala i opreme.

Pomoć je bespovratna i odobrava se za kupovinu najmanje pet paketa građevinskog materijala i opreme neophodne za obezbeđivanje i poboljšanje osnovnih uslova stanovanja, pri čemu maksimalna vrednost jednog paketa građevinskog materijala iznosi 700.000 dinara, a minimalna vrednost jednog paketa građevinskog materijala iznosi 184.000 dinara po porodičnom domaćinstvu.

Rok za prijavu na javni poziv za dodelu navedene pomoći je 11. jul 2022. godine.

Oba poziva se odnose na izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbeglice u Republici Srbiji, bez obzira na njihov sadašnji status, a koje žive u privatnom smeštaju bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Srbiji.

Takođe, neophodno je, između ostalog, da izbeglice imaju prijavljeno boravište, odnosno prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana pre objave javnog poziva.

Grad Beograd je u periodu od 2014. do 2022. godine stambeno zbrinuo 1.422 porodice izbeglica putem dodele paketa građevinskog materijala, otkupa seoskih kuća sa okućnicom, dodele montažnih kuća, kao i dodelom stambenih jedinica u zakup sa mogućnošću otkupa, što znači da je više od 5.000 lica dobilo svoj krov nad glavom i to putem Regionalnog stambenog programa, kao i budžetskih sredstava, zaključila je sekretarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar