U trendu

Raspušten Nadzorni odbor kontrole letenja bez odluke vlade?

Predsednik Nadzornog odbora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Bratislav Grubačić saopštio je danas da je Skupština SMATSA raspustila Nadzorni odbor i preuzela upravljanje tom kompanijom, iako Vlada Srbije nije donela nikakvu odluku koja bi tome prethodila.

„Vlada Srbije nije donela nikakvu odluku koja bi tome prethodila. Nadzorni odbor ipak ostaje zvaničan organ, barem dok je registrovan u Agenciji za privredne registre. Vlada Srbije o ovome nije zauzela nikakav stav, tako da nije jasno ko su stvarni inspiratori iz Vlade ovog pučističkog akta“, naveo je Grubačić u pisanoj izjavi.

On je dodao da je direktor SMATSA Radojica Rovčanin pre deset dana raspustio Nadzorni odbor, uz obrazloženje da mu je istekao mandat, i dodao da je to nezabeleženo u istoriji srpskih državnih firmi da direktor raspušta sebi pretpostavljeni organ, i da se sve to dešava uz prećutnu saglasnost Vlade Srbije.

Grubačić je naveo da je odbor na čijem je čelu u dva navrata od Vlade Srbije tražio smenu Rovčanina, kojeg je nazvao nestručnim, agresivnim i neobrazovanim čovekom „protiv kojeg se vode tri krivična procesa“.

„Na sednici Skupštine, koja je sazvana na proceduralno sumnjiv način, ovaj organ je na sebe preuzeo obavezu da upravlja Kompanijom, sa namerom da usvoji na telefonskoj sednici Poslovnu strategiju koja ce značiti zaduženje Kompanije za 135 miliona evra, velikim delom za gradjevinske radove. Nadzorni odbor je imao sumnju da Kontrola letenja finansijski može da izdrži ovakvu zaduženost jer ima planirani pad prihoda u ovoj godini od 10 procenata, sa tendencijom daljeg pada, a u protekloj godini je imala pad aktive od oko 10 miliona evra gotovog novca, što je više od 10 procenta godišnjeg prihoda. Inače, godišnji prihod je prikazan u visini od 100 miliona evra, što je uključilo i 20 miliona nerasporedjene dobiti iz poslednjih osam godina a stvarni prihod je oko 80 miliona evra“, naveo je on.

Grubačić je dodao da je Nadzorni odbor tražio razvoj i tehnološku modernizaciju firme, što bi, prema njihovoj proceni, dovelo do ubrzanog rasta prihoda ali da to nije prihvaćeno.

Sukob izmedju direktora SMATSA Radojice Rovčanina i članova Nadzornog odbora traje već duže vreme a medjusobne optužbe kreću se u rasponu od seksualnog uznemiravanja do nestručnog rukovodjenja kompanijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.