U trendu

Rast podrške građana članstvu u EU

U Srbiji bi 49 odsto građana podržalo učlanjenje u Srbije u EU na referendumu o tome, što je rast od pet odsto u odnosu na prethodno istraživanje u decembru, saopštila je danas Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

U saopštenju Kancelarije navodi se da bi, ako bi sutra bio održan referendum s pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?“, 49 odsto građana glasalo za, 28 odsto protiv, 17 odsto ne bi glasalo uopšte, dok šest odsto ne zna šta bi odgovorilo.

Ističe se da je broj onih koji podržavaju učlanjenje Srbije u EU veći za pet odsto u odnosu na istraživanje sprovedeno sredinom decembra prošle godine, kada se 44 odsto građana izjasnilo da bi podržalo čanstvo.

Prema istraživanju iz decembra 2014, 25 odsto građana je reklo da bi se na referendumu izjasnilo protiv članstva u EU, 21 odsto da ne bi glasalo, a 10 odsto da ne zna šta bi odgovorilo.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka a znatan broj građana podržava dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“.

U saopštenju se ističe da najveći procenat građana, 66 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno da dve trećine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.

Prema istraživanju koje je sredinom juna sprovela Kancelarija za evropske integracije po standardima evropskog istraživanja Evrobarometar, 71 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i boljeg uređenja zemlje, navodi se u saopštenju.

Borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa 20 odsto građana svrstava među najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, a zatim reformu zdravstvenog sistema sa 13 odsto.

Slede reforma obrazovnog sistema (osam odsto), poljoprivrede, bolja zaštita ljudskih prava i zaštita potrošača (po sedam odsto), pokazalo je istraživanje u kome je učestvovalo 1.012 ispitanika starijih od 18 godina.

Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 37 odsto njih bila dobra stvar, 29 odsto građana smatra da je to loše, a 34 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar.

Prema percepciji građana, EU i Rusija su gotovo izjednačeni u bespovratnoj razvojnoj pomoći koju su dali Srbiji od 2000. do danas, iako su EU i njene članice najveći donatori sa 2,6 milijardi evra doniranih sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.