U trendu

Raste broj vakcinisane dece u Novom Pazaru

Broj dece vakcinisane MMR vakcinom u Novom Pazaru svakodnevno raste, a u poslednja tri meseca imunizacijom je obuhvaćeno oko 70 odsto dece, rečeno je agenciji Beta u gradskom Zavodu za javno zdravlje.

Direktor te zdravstvene ustanove Šefadil Spahić rekao je da su procentualno najviše vakcinisani dvogodišnjaci i dodao da je zadovoljavajući i obuhvat revakcinacije MMR vakcinom.

„Dobri rezultati postignuti su zahvaljujući sprovedenoj kampanji o značaju MMR vakcine. Edukacija stanovništva i zdravstvenih radnika, vaspitno obrazovni rad sa decom školskog uzrasta, ali i uključivanje lokalne samouprave u celu problematiku je dalo pozitivne rezultate“, rekao je Spahić.

On je naveo da je neophodno vakcinisati 95 odsto dece kako bi se postigao kolektivni imunitet.

„Ako kontinuirano nastavimo da sprovodimo ovakvu kampanju očekujem da ćemo za tri do četiri godine postignuti kolektivni imunitet, i tek tada ćemo biti u potpunosti zadovoljni“, rekao je Spahić.

Po podacima novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, od kraja novembra do danas je na teritoriji koju pokriva ta zdravstvena ustanova 13 osoba obolelo od malih boginja, i to sedam u Novom Pazaru i šest u Tutinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.