U trendu

Razumljivo što u Srbiji slika o NATO-u nije dobra

Razumljivo je što slika o NATO-u u Srbiji nije dobra, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Arne Bjernstad dodajući da su istorijske okolnosti dve zemlje razlika zbog koje je Norveška članica NATO-a, a Srbija nije.

Prema njegovim rečima, pripadnost NATO-u Norveškoj pruža sigurnost, jer se ta zemlja tokom istorije osećala ugroženom od suseda – prvo Sovjetskog Saveza, a sada Rusije, dok Srbija nije bila u direktnom susedstvu sa ŠSR-om, a Jugoslavija je vodila pametnu spoljnu politiku.

„Niste imali isti sistem kao sovjetski blok. Bili ste bliže Zapadu nego zemljama istočne Evrope. I naravno, zbog bombardovanja u Bosni i zbog Kosova, slika o NATO-u nije dobra u Srbiji. To je razumljivo“, rekao je on u intervjuu za list „Politika“.

Ambasador je kazao da smatra da država danas postaje članica NATO-a ako joj je ugrožena bezbednost, a da je drugi način članstvo u EU.

„EU ima znatno slabiju odbranu od NATO-a“, kaže on.

Upitan kako objašnjava to što je Norveška članica NATO-a, ali ne želi da bude članica EU, dok je kod Srbije obrnuto, ambasador navodi da je to zbog ribara i poljoprivrednika u Norveškoj koji su bili protiv ulaska u EU i da je tada potpisan sporazum da ta zemlja bude deo slobodne trgovinske zone, izuzev poljoprivrednih i ribarskih proizvoda.

O tome zašto se sa primenom modela nordijske saradnje u regionu nije daleko odmaklo, Bjernstad kaže da iza takvog modela mora da stoji interes, a da to ne može da se prepusti političarima.

„Mnogo je lakše kada zaobiđete velike političke teme i fokusirate se na stvari koje su važne za poboljšanje svakodnevnog običnog života“, rekao je on.

Ambasador, koji ima i titulu počasnog građanina Beograda, dodaje i da je veoma važna i razmena studenata i mogućnost da se radi bez posebnih radnih dozvola na celom prostoru.

„Jedan od recepata je: nemojte počinjati velikim zaklinjanjima u večitu ljubav i bliskost, već rešize kako da se diplome stečene u Zagrebu priznaju u Beogradu i obrnuto“, zaključuje on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike