U trendu

Reciklažna zvona za staklo na Savskom keju na Novom Beogradu

BEOGRAD – Reciklažna zvona za staklo koja omogućavaju primarnu selekciju komunalnog otpada, postavljena su na Savskom keju na Novom Beogradu, pravcem između bloka 70 i 70a.

Reciklažna zvona će, kako je najavio predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, biti postavljena i na šetalištu kog hotela „Jugoslavija“ i Beton hale.

„Nastavljamo sa politikom grada Beograda koju smo usvojili pre pet godina i u kojoj je jedan od najvažnijih segmenata zaštita životne sredine“, rekao je Nikodijević.

Naveo je da je, kada je u pitanju otpad, ideja Grada da prati trendove koji postoje u svetu s obzirom da je, kako je dodao, upravljanje otpadom u svim razvijenim zemljama postao ozbiljan i unosan biznis koji donosi ozbiljan profit.

„Grad Beograd kao metropola koja želi da prati moderne razvijene gradove u Evropi i svetu mora da ih prati i kada je u pitanju zaštita životne sredine. Mi na ovaj način pomažemo i našem preduzeću ‘Gradska čistoća’ da se pozicionira kao operater upravljanja otpadom na teritoriji grada Beograda s obzirom da veliki deo otpada koji se do sada odlagao u Vinči može da se reciklira i ponovo stavlja u upotrebu“, rekao je Nikodijević.

Kako je naveo, mnogima će možda zvučati neverovatno ali staklo koje se reciklira koristi se u proizvodnji asfalta na teritoriji grada Beograda.

„Svaki otpad može naći svoju ulogu u daljoj upotrebi. U modernim zemljama reciklira se ogromna količina otpada, više od 50 odsto“, rekao je Nikodijević i dodao da postoje zemlje koje su dostigle ogroman napredak u oblasti upravljanja otpadom i koje počinju da uvoze otpad iz drugih zemalja jer je to postao unosan biznis.

Nikodijević je precizirao da je u Beogradu od 2016. do 2018. godine za nabavku opreme, kanti, reciklažnih zvona, mehanizacije, podzemnih kontejnera uloženo više do 650 miliona dinara, te da je plan da se i ubuduće nastavi sa time.

Istakao je da će zaštita životne sredine i dalje biti jedan od prioriteta politike Grada Beograda.

„Vrlo brzo ćemo predočiti nove ideje i predloge kada je u pitanju kvalitet vazduha u Beogradu s obzirom da u javnosti ima puno dilema o kvalitetu vazduha u gradu tako da ćemo i tu početi da koristimo savremeniju tehnologiju i savremeniji način praćenja zagađenja vazduha i preduzimati određene mere“, rekao je Nikodijević.

Istakao je da se gradska vlast trudi da u Beogradu poveća broj pešačkih zona, da svake godine bude što više zelenih površina i pošumljenih delova i dodao da je ideja da se u centru grada voze samo elektro-autobusi.

On je istakao da je jako važna edukacija najmlađih, a potom i podizanje svesti svih ostalih sugrađana o zaštiti životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.