najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rehabilitacija Nedića uvod u rehabilitaciju haških osudjenika

Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina osudila je danas pokušaje rehabilitacije kvislinškog predsednika Vlade Srbije iz Drugog svetskog rata Milana Nedića i ocenila da je reč o pripremi terena za rehabilitaciju ratnih zločinaca koji su osudjeni pred Haškim tribunalom.

“Rehabilitacije nacista i fašista imaju za cilj da se opravda zločinačka politika Srbije devedesetih i strašni zločini koje su u ime te politike učinjeni u ratovima na prostoru bivše SFRJ. Ove rehabilitacije predstavljaju pripremu terena za rehabilitaciju ratnih zločinaca koji su osudjeni pred Haškim tribunalom”, navela je Gradjanska Vojvodina u saopštenju.

Ocenjuje se da bi eventualna rehabilitacija Milana Nedića definitivno potvrdila da se država Srbija, bez obzira na retoričko-marketinško zalaganje za evropske integracije, nalazi na putu fašizma.

Gradjanska Vojvodina je ocenila da bi rehabilitacija Nedića bila i logična posledica rehabilitacije Draže Mihailovića, kojom se Srbija i “zvanično odrekla antifašizma” i pokušala da opravda brojne zločine koje su srpske kvinsliške snage počinile na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

“Nažalost, rehabilitacije su posledica i politike koju su stranke demokratske provenijencije vodili u periodu posle 2000. godine, odnosno sramnog, zakonskog izjednačavanja partizanskog i četničkog pokreta”, navodi se u saopštenju.

Gradjanska Vojvodina je optužila aktuelnu vlast da svoju politiku gradi na nedemokratskim, autoritarnim, nacionalističkim temeljima, o čemu ne govore samo rehabilitacije, već i progon političkih neistomišljenika, kao i veliki broj pripadnika ekstremističkih pokreta koji su pušteni iz zatvora ili oslobodjeni krivičnog gonjenja, ili su na druge načine nagradjeni u periodu od 2012. godine.

Gradjansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Gradjanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Gradjanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar i Centar gradjanskih vrednosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike