U trendu

Rekonstruiše se: Ovo će biti nova turistička atrakcija Beograda

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je da je Kosančićev venac kulturno-istorijski centar Beograda,koji će biti rekonstruisan.

On je rekao da svi veliki gradovi u svetu imaju svoje kulturno-istorijske četvrti, a kod nas je to Kosančićev venac kao najkompaktnija celina.

Nikodijević je za TV Pink podsetio da je decenijama ovaj deo Beograda bio zapušten, zbog čega je doneta odluka da se rekonstruišu ne samo fasade i kaldrma već i čitava stara komunalna infrastruktura.

Na privremenom izložbenom platou može da se vidi Kosančićev venac nekad i sad, a fasade će veoma brzo dobiti i dekorativnu rasvetu, najavio je Nikodijević.

U nastavku rekonstrukcije biće izgrađena Gradska galerija, koja će gledati na reku. Bilo bi nepravedno ne pomenuti Narodnu biblioteku, koja je srušena u bombardovanju 6. aprila. To je najveće kulturno stradanje Beograda i Srbije jer je uništeno više od pet stotina hiljada svezaka i 1.424 ćirilična rukopisa između 12. i 17. veka, istakao je Nikodijević.

Ipak, naveo je on, želimo da oživimo taj prostor multimedijalnim sadržajima, kojim ćemo čuvati sećanje na Narodnu biblioteku.

Kosančićev venac će zasigurno biti omiljeno mesto Beograđana, ali i nova turistička atrakcija, smatra Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada Beograda osvrnuo se i na „Beograd na vodi”, za koji je rekao da je nov simbol Beograda i najveće gradilište u ovom delu Evrope.

Iz dana u dan čitav savski amfiteatar dobija nov izgled, a prve dve zgrade se završavaju i verujem da će već u junu one dobiti i prve stanare. Uporedo sa tim grade se i drugi objekti, među kojima i tržni centar – rekao je Nikodijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.