U trendu

Rekonstrukcijom Slavije biće oštećeni pešaci

Udruženja gradjana „Ulice za bicikliste“ i kolektiv „Ministarstvo prostora“ saopštili su danas da će rekonstrukcijom Trga Slavija biti oštećeni gradjani, jer projekat podrazumeva izmeštanje pešačkih prelaza, a nije predvidjena ni izgradnja biciklističke infrastrukture.

Kako se navodi u saopštenju, odluke o rešenjima projekta su se donosile „iza zatvorenih vrata gradskih institucija“, a gradjani nisu imali priliku da daju svoje mišljenje.

„Izmeštanjem pešačkih prelaza sa prostora Trga Slavija, pešački krug produžava se skoro dvostruko – sa sadašnjih 400 na čak 700 metara. Pešak koji bi želeo da iz Beogradske ulice ode ka Deligradskokoj ulici i restoranu Mekdonalds, umesto sadašnjih 130 metara morao bi da predje putanju od preko 300 metara“, navodi se u saopštenju.

Udruženja ističu i da činjenicom da se na Slaviji ne planira biciklistički saobraćaj, ulica Kralja Milana se, kao najkorišćniji biciklistički koridor, odseca od planirane biciklističke staze u Bulevaru oslobodjenja bez alternativa za bicikliste.

Zbog svega toga, Udruženja će se obratiti kancelariji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja finansira projekat rekonstrukcije, i ukazati na sporne delove poslednje verzije projekta koje gradske vlasti najavljuju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.