U trendu

Rektor: Manje od trećine predloga članova Senata ušlo u Predlog zakona

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević izjavio je danas da je manje od jedne trećine predloga koje su dali članovi Senata na Nacrt Zakona o visokom obrazovanju prihvaćeno i ušlo u Predlog tog zakona.

Bumbaširević je u pauzi sednice Senata Univerziteta rekao da u Predlogu zakona postoje i novine koje nisu bile u Nacrtu, ali i da je na njega tokom rasprave o tom predlogu zakonu najveći utisak ostavila neutemeljena izjava predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića koji je „apostrofirao da BU guši ravoj drugih univerziteta“.

BU omogućava i radni na razvoju drugih univerziteta, i sa njima ima plodonosnu saradnju, rekao je Bumbaširević i dodao da je Zukorlić nedovoljno upućen u rad BU kada je dao takav komentar.

„BU nudi akademsku izuzetnost, doslednu primenu normi visokoškolskog obrazovanja … što se plašm nekome možda i smeta“, reko je on.

Prema rečima rektora, jedna od novina se tiče sastava Saveta u čijem sastavu je do sada bilo dve trećine članova iz visokoškolkskih ustanova dok su trećinu činili osnivači i studenti.

„Sada 55 odsto članova čine predstavnici visokoškolskih ustanova, 15 odsto studenata i 30 osnivača“, rekao je rektor.

Kako je dodao postoji i razlika u predloženim i rešenjima koja se odnose na dužinu i broja mandata na rukovodećim mestima, kao i nejsnoća oko izbora docenata jer je kako uslov uz srednju ocenu osam dodato i trogodišnje iskustvo u visokom obrazovanju.

Dekan Hemijskog fakulteta Ivan Grdžetić naveo je da se za Predlog zakona o visokom obrazovanju i odredjenom delu može reći da je restriktivan, a u njemu postoje i ozbiljni propusti koji se tiču rangiranja, na osnovu koga se utvrdjuje kvalitet obrazovanja visokoobrazovne institucije i zna koja je dobar a koja nije.

Predstavnik studenata u Senatu Borijan Soković izjavio je da nema reči hvale za Predlog zakona.

Studentske sugestije su odbačene, uloga studenata je umanjena, smanjen je broj studenata u Senatu, broj ispitnih rokova nije definisan, pa je na fakultetima da ga utvrdi, što će studente stavljati u neravnopravan položaj, čak i one na istom univerzitetu.

Soković je dodao da su kvalitetne vrednosti izbačene, da su uvedene nove za koje se ne zna ni kako će biti primenjene.

Sokolović je takodje osudio Zukorlićevu izjavu i naveo da studenti smatraju da ne može da se dozvoli da BU stagnira kako bi ga drugi dostigli.

Prema njegovim rečima, studenti misle da bi trebao da se donese poseban zakon o BU koji bi ga progalsio za nacionalni univerzitet.

U trećem upisnom roku ima mesta za 1.650 studenata

Na beogradskim fakultetima u trećem upisnom roku ima još oko 1.650 slobodnih mesta, izjavio je danas rektor Bumbaširević.

Rektor je na sednici Senata, koji je usvojio odluku o upisu studenata u trećem upisnom roku precizirao da je od tih 1.648 mesta 251 na budžetu dok je ostalih 1.397 mesta predvidjeno za samofinansirajuće studente.

Treći upisni rok traje do 25. septembra, a počeo je 16 septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar