U trendu

REM: Nije prekršen zakon, nema osnova za pokretanje postupka

BEOGRAD – Savet Regulatornog tela za elektronske medije odbacio je kao neosnovane prijave organizacije „Građani na straži“ povodom prikazivanja dela spota Srpske napredne stranke u informativnim programima TV Prve i Hepi TV.

REM je debio više stotina prijava protiv te dve televizije zbog, kako navode, emitovanja spota SNS koji predstavlja političko oglašavanje van predizborne kampanje.

U prijavama se navodi da su time prekršene odredbe Zakona o elektronskim medijima i Zakona o oglašavanju, ali REM tvrdi da prikazani sadržaji nisu u suprotnosti s tim odredbama, s obzirom da je prikazan samo deo spota i to u informativnim emisijama, koje su sadržale i druge priloge koji su se odnosili na isti događaj, a to su protesti, uz koje je išla najava da je SNS snimila spot koji se prikazuje na društvenim mrežama.

„Na taj način posmatrano, ne mogu se dovoditi u pitanje povreda Zakona o oglašavanju, članovi 12 i 14, jer oglašavanja nije ni bilo. U navedenim slučajevima radilo se o neprikosnovenom pravu gledalaca na informisanje o događaju (objavljivanje spota na društvenim mrežama)“, navodi REM u saopštenju za medije, uz zaključak da ne postoji osnov za pokretanje postupka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.