U trendu

Rezolucija u ovom obliku neće biti usvojena

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je lično dobio garancije da rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u sadašnjem obliku.

„Mi smo danas u toku dana imali bezbroj konsultacija sa predstavnicima različitih zemalja članica Saveta bezbednosti UN i naša saznanja nedvosmisleno govore da rezolucija u ovakvom obliku neće biti usvojena“, rekao je Vučić novinarima nakon vanredne sednice Vlade Srbije.

On je istakao da je lično dobio takve garancije i da smatra da je „nemoguće da se ti stavovi promene, osim ako se ne dođe do potpuno drugačijeg teksta“.

Savet bezbednosti UN trebalo je danas da raspravlja o rezoluciji Velike Britanije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, ali je ta sednica pomerena za sredu u 16 časova.

Predsednik Vlade je ocenio da taj dokument nije za cilj imao pomirenje, istakavši da Srbija ne želi da negira zločin niti da umanjuje broj žrtava, ali da ne prihvata da bude ponižena.

Prema njegovim rečima, današnje neusvajanje rezolucije Srbija ne doživljava kao pobedu, jer u Srebrenici, kao i širom bivše Jugoslavije, „nema pobednika, samo žrtava koje zahtevaju naš pijetet i poštovnje“.

Kako je naglasio, Srebrenica i sva druga stratišta su „naš balkanski greh“, sa kojim treba da se suoče oni koji žive na ovim prostorima.

Vučić je zahvalio Ruskoj Federaciji, Kini, Venecueli i Angoli na podršci u Savetu bezbednosti, dodajući da Rusija „nije ništa tražila“ za svoju pomoć.

„Ničim nismo trgovali, ništa nam Rusi nisu tražili, Rusija je postuapala u skladu sa principima koje poštuje“, rekao je premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.