U trendu

Rezolucijom čuvati sećanje na sve žrtve genocida NDH

Šefica poslaničke grupe DSS Sanda Rašković Ivić ocenila je da je današnje poklonjenje patrijarha vaseljenskog Vartolomeja srpskim žrtvama Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu veliki dogadjaj.

Šefica poslaničke grupe DSS je prisustvovala liturgiji u Jasenovcu, koju su služili patrijarh vaseljenski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej povodom 75 godina od stradanja Svetih mučenika Jasenovca.

Rašković Ivić je istakla da je Vartolomejev dolazak potvrda da „Srbija treba da se institucionalno odredi prema zločinačkom delovanju i usvoji Rezoluciju o žrtvama genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima“.

Rezolucijom Skupštine Srbija treba odrediti datum Dana sećanja na žrtve genocida, treba izgraditi Memorijalni kompleks srpskih žrtava genocida i pozvati sve države-potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida da usvoje slične rezolucije, rekla je Rašković-Ivić.

Tom rezolucijom treba zahtevati i da Hrvatska i Bosna i Hercegovina na dostojan način obeleže, održavaju i obezbeduju sva mesta na kojima su izvršeni zločini i gde su kolektivne grobnice, uključujući i jame u koje su žrtve bacane, i da omoguće da se na tim mestima odaje počast i čuva sećanje na žrtve genocida.

„Usvajanje Rezolucije dugujemo žrtvama, istorijskim činjenicama i istini. Rezolucija nije instrument dnevnopolitičke borbe, niti osvete. Ona je sećanje i apel da se takav genocid više nikada ne ponovi. Narod koji nije prebrojao i oplakao svoje žrtve, preporučio se istoriji za recidiv. Bez sećanja nema pomirenja“, ukazala je Rašković Ivić u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.