U trendu

Rezultati rada vlade u prvih 100 dana rada

Suficit, bolji poslovni ambinjent, očuvanje spoljnopolitičkog koncepta i unapređenje trgovinskih odnosa sa starim i novim partnerima i rešenje problema Železare Smederevo glavni su rezultati rada vlade u prvih 100 dana rada, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

On je, gostujući na TV Pink, podsetio da je Srbija ostvarila značajno bolji poslovni ambijent i najbrže napredovala u svetu za dve godine na svetskoj Duing biznis listi. Vučić je rekao da smo uspeli da sačuvamo našu spoljnotrgovinsku i spoljno političku koncepciju, ističući da naš evropski put nije doveden u pitanje, naprotiv.

„Nastavljamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, imamo izvanredan odnos sa Kinom i Kineska banka će u Srbiji imati centar za čitav region, što je velika čast za našu zemlju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, važno je da je Železara uspela da odmah reši sva pitanja sa sindikatima i da su plate povećane 10 odsto. Vučić je rekao da nema više mnogo fabrika zbog kojih zemlja „krvari“. To su RTB Bor, Resavica, a od gradskih preduzeća GSP, koji pruža odličnu uslugu, a gubi novac, kao i Sava Centar.

Premijer je rekao da će u fokusu vlade u narednom periodu biti dalje smanjenje deficita na lokalu, infrastruktura, i železnica i putevi, te povećanje plata i u javnom sektoru. Najavio je da će u narednom periodu biti završen kompletan put prema bugarskoj granici i ocenio da je za Beograđane izuzetno važno da se spoji deo Lajkovac-Ljig jer bi to „dramatično olakšalo“ putovanje prema centralnoj Srbiji.

„Kada Bugari budu izgradili nekoliko kilometara pre obilaznice, imaćemo kompletno autoputem pokrevenu deonicu Beograd-Sofija. Gradimo i završićemo u toku sledeće godine Beograd-Preševo-makedonska granica“, poručio je.

To je, ocenio je, izvanredna poruka za sve investitore koji žele da ulažu u Vladičin Han, Surdulicu, Vranje, Trgovište, Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, odnosno sve one koji su južno od Grdeličke klisure.

„Borimo se za to, čini mi se da uspevamo u tome i po pitanju brojha zaposlenih, naravno da nije još dobro ili idealno, ali mislim da idu stvari u dobrom smeru“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je završen put UB-Lajkovac od 12, 5 kilometara, Ljig-Preljina od 40,4 kilometara.

„Treba sada da spojimo, mislim da je za Beograđane strašno važno, i taj deo Lajkovac-Ljig jer onda bismo tu kod Ćelija, odnosno Lajkovaca, ulazili na autoput sve do Čačka. To bi dramatično olakšalo putovanje prema Uzizcu, Zlatiboru i Kraljevu i drugim mestima u centralnoj Srbiji, pre svega raškog i zaltiborskoh okruga“, rekao je Vučić.

On je podsetio i da su otvorena i plaćena prva tri miliona evra za „Y krak“ iznad Subotice.

Takođe, naglasio je, „žestoko smo napali“ Grdeličku klisuru, gde ima 28 kilometara i ona će, najavio je, biti otvorena sledeće godine.

Odnosi u regionu sa većinom odlični, mada ne uvek laki

Odnosi sa većinom država u regionu su odlični, sa pojedinim teški, ali zasnovani su na ozbiljnom i odgovornom pristupu, jer Srbija ima politiku stabilnosti, odgovornosti i rešavanja problema, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je u jutarnjem programu televizije Pink, odgovarajući na pitanje kako komentariše kritike u medijima da su odnosi sa držvama u regionu loši, rekao da „semafor pokazuje da su urađene lepe i dobre stvari“.

Premijer je podsetio da sutra u Srbiju dolazi premijer Mađarske Viktor Orban i članovi njegove vlade, koji će sa srpkim ministrima u Nišu imati zajedničku sednicu. S premijerom Rumunije imao sam perfektne odnose, nikada veću saradnju, a i suficit je na našoj strani, rekao je Vučić.

Dodao je da su odnosi sa Bugarskom takođe dobri, da je sa premijerom te zemlje Bojkom Borisovim imao bezbroj sastanaka, da je u Makedoniji sa nekadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim imao izvanredne odnose…

„Sa Albanijom imamo bolje odnose nego ikada. Sedamdeset godina nije bilo susreta, a sada imamo sastanke biznismena“, rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da je sa Crnom Gorom pristojan odnos, „ne uvek lak, ali korektan i zasnovan na ozbiljnom i odgovornom pristupu“.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Srbija je dala sve od sebe da očuva mir i da ističe značaj dobrih odnosa sa Bošnjacima, rekao je Vučić, dok je o odnosima sa Hrvatskom rekao da su oni postavljeni na racionalnu osnovu.

„Naši odnosi nisu laki, mnogo toga treba da uradimo, ali ono što radimo treba na konkretan način da se pokaže“, rekao je Vučić, objasnivši da su u hrvatski većinskom Tavankutu asfaltirane ulice, uplaćen novac za „Hrvatsku reč“ i finansiranje knjiga na hrvatskom jeziku.

On je dodao da Srbija svoje obaveze izvršava, a da je pitanje za „naše prijatelje iz Hrvatske“ da li to i oni rade.

„Stvari nisu jednostavne, i ko bi ih oslikavao na takav način, taj bi pogrešio. Srbija vodi politiku stabilnosti, odgovornosti i rešavanja problema u regionu“, zaključio je premijer.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike