U trendu

'Rio Sava Exploration' pozvala udruženja i gradjane na treći Otvoreni sastanak o otpadu

Kompanija „Rio Sava Exploration“ pozvala je danas udruženja i gradjane da u utorak, 13. jula, učestvuju na trećem „Otvorenom sastanku o upravljanju otpadom, trenutnom dizajnu, planovima unapredjenja i merama prevencije“.

„Posvećeni smo pitanjima zajednice i transparentnom konstruktivnom dijalogu, a sugestije zasnovane na argumentima od velikog su značaja za razvoj projekta Jadar“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Dodaje se da je „Rio Sava Exploration“ od početka realizacije projekta Jadar posvećena tome da javnosti približi sve aspekte projekta.

Za tu kompaniju su, kako se navodi, transparentnost, informacije i kontinuirani dijalog su od ključnog značaja.

„Poštujemo lokalnu zajednicu i ozbiljno shvatamo sve nedoumice koje imaju. Neprekidno težimo ka produbljavanju i jačanju dijaloga sa svim zainteresovanim stranama, pre svih s lokalnom zajednicom, nevladinim organizacijama i udruženjima gradjana“, piše u saopštenju.

Kao podršku tim nastojanjima, kompanija je, kako se navodi, pokrenula seriju otvorenih sastanaka „koji su dobra prilika da čuje mišljenje javnosti i da predstavi projekat Jadar na tačan, relevantan i naučno-zasnovan način“.

„Imajući u vidu da je projekat Jadar jedna od najvećih grinfild investicija u zemlji, svesni smo da složenost i veličina projekta Jadar izazivaju pažnju i otvaraju pitanja o budućnosti lokalne zajednice, zaštiti životne sredine i ekonomskim benefitima. Zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena su srž poslovne strategije kompanije Rio Tinto. U skladu sa tim, upravljanje otpadom je razvijeno tako da se ispune ciljevi održivosti na koje smo se obavezali“, navodi se u saopštenju.

Kompanija navodi da „veruje da projekat Jadar ima značajan potencijal za Srbiju, od direktnih ekonomskih benefita, transfera znanja, do pozicioniranja Srbije kao poželjnije investicione destinacije, a litijum koji će se proizvoditi u Jadru je ključan materijal, neophodan za uspešan prelazak na zelenu ekonomiju“.

U skladu s epidemiološkom situacijom sastanak će biti online, putem Zoom platforme, a prijave su najkasnije do 12. jula u 09.00 sati na https://riotinto.goonline.rs/.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.