U trendu

Roboti za 40 škola u Beogradu i okolini

U okviru akcija Bitka za znanje i KODiranje danas je 40 škola iz Beograda i okoline dobilo mBot robote, koji će učenicima pomoći da nauče kodiranje.

Za manje od tri meseca akcije, zahvaljujući donorima, Fond B92 kao nosilac akcije uspeo je da obezbedi sredstava za kupovinu neophodnih količina mBot robota za 344 osnovne škole iz 201 grada i opštine u Srbiji koje su se prijavile za učešće u akciji.

Sredstva za nabavku mBotova za 213 škola, obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa UNDP Srbija.

Ministarka Ana Brnabić kaže da je cilj da od septembra sve škole u Srbiji dobiju mBot robote i da je za njihovu nabavku neophodno još 400.000 evra.

„Odlučili smo da finansijski pomognemo ovaj projekat, da ne čcekamo samo privredu“, rekla je Brnabić , koja je i na čelu Ministarskog IT saveta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, rekao je da su mBot roboti savremeni nastavni alati pomoću kojih će osnovci od petog do osmog razreda u školama učiti programiranje i kodiranje.

„Program informatike od sledeće školske godine biće veoma ozbiljan i sa mnogo elemenata programiranja, pa će im ovi roboti biti od velike važnosti. Akcija je pokazala da su želja za znanjem i bitka za znanje deo istog procesa. Verujem da će i druga faza biti uspešno realizovana“, rekao je on.

Sve škole koje su se prijavile , njih 344, dobile su mBotove, a obuku za rad sa njima prošlo je 252 nastavnika, dok je za 200 nastavnika obuka u toku.

Već u drugoj polovini aprila počinje KODigranje, takmičenje, kada će se i videti prvi rezultati upotrebe robota i uspešnost obuka, najavio je Veran Matić, direktor Upravnog odbora Fonda B92.

On je najavio da paralelno sa ovom akcijom ide i akcija nabavke mikro bita, koji se će koriste u školama u Britaniji za učenike sedmog razreda.

„Nadam se da ćemo u junu podeliti prve mikro bitove nastavnicima koji su prošli obuku korištenja mBotova“, rekao je Matić.

Nakon podele robota u prostorijama Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari održana je obuka nastavnika za korišćenje mBot robota kao nastavnog alata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.