U trendu

Roditelji plaćaju đačke izostanke, kazna 5.000 dinara

Novi Zakon o obrazovanju je obavezao škole da od 1. septembra prijavljuju roditelje čija deca neopravdano izostaju sa nastave. I, po svemu sudeći, najviše kazni će platiti Nišlije, s obzirom na to da se pred ovdašnjim Prekršajnim sudom vodi čak 111 postupaka od kojih je, međutim, rešeno samo 16.

Devet zahteva je odbijeno, a izrečeno je šest novčanih kazni od 5.000 dinara – uz jednu opomenu, prenose „Novosti“.

Najveći broj prijava protiv nesavesnih roditelja su podnele OŠ „Vuk Karadžić“ – čak 75, te istoimena osnovna škola u Žitkovcu – šesnaest. I, dok direktor niške obrazovne ustanove nije želeo da govori na ovu temu, prvi čovek škole u Žitkovcu Milan Dinić objašnjava da se stanje tokom poslednjih nekoliko godina drastično menja, te naglašava da su učestali razgovori sa roditeljima doprineli smanjenju broja prekršajnih prijava.

– Uspeli smo da prepolovimo broj ovakvih incidenata jer ukazujemo ne samo na obaveznost pohađanja nastave, već i visinu globa koje sleduju nesavesnima. Mnoge roditelje to osvesti, pa decu redovnije šalju u školu, a neki stalno menjaju adrese, pa nikada ne dopremo do njih, iako su i njihovi mališani u našoj evidenciji – kaže Dinić i precizira da ako roditelj posle dva dana sam ne opravda izostanke sledi poziv da donese validno opravdanje, a protiv najneodgovornijih se potom piše prijava lokalnoj samoupravi, Centru za socijalni radi i Prekršajnom sudu.

Često su u pitanju romske porodice koje nemaju stalno mesto boravka, pa sudski poziv ne može da im se uruči, ali ima i onih koji tvrde da decu u školu ne šalju zbog loše materijalne situacije. Istina je, međutim, da su knjige, pribor, pa i garderoba za socijalno ugrožene besplatno obezbeđeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.