U trendu

Rodoljub Šabić kritikovao vlast Beograda zbog postupka za rešavanje problema stanara …

 Advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je danas kritikovao način na koji vlast Beograda namerava da zbrine vlasnike i stanare zgrade koja se prošlog petka delimično srušila zbog radova na susednom placu, a ostatak zgrade je sklon padu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio da je postignut dogovor sa svih sedam vlasnika stanova iz oštećene zgrade u Vidovdanskoj ulici da za njih gradska Direkcija za gradjevinsko zemljište izgradi novu zgradu po hitnom postupku, na osnovu Zakona o prirodnim katastrofama.

Šabić je u saopštenju dostavljenm agenciji Beta ocenio da je takav plan „voluntaristički i improvizatorski“ i da gradska vlast ne vodi računa o zakonima kojima su uredjena njena ovlašćena.

Rešenje koje je vlast saopštila je „pravno diskutabilno“, a moguće i „faktički vrlo upitno“ i sa stanovišta interesa vlasnika, stanara i sa stanovišta javnog interesa, smatra Šabić koji je ocenio da bi to rešenje „moglo pre svega biti u interesu starog ili novih investitora“.

Šabić je naglasio da je bitno znati ko će biti investitor nove zgrade, ko izvodjač, kolika će zgrada biti, na osnovu kojeg projekta i dozvole.

Ukazao je da takva ideja podrazumeva znatne, a neplanirane izdatke iz gradskog budžeta, da će Grad preuzeti potraživanja prema investitoru odnosno izvođaču i tako sve nadoknaditi, ali ne zna se po kojem pravnom osnovu će to biti urađeno, ni da li je to uopšte moguće ako je insoolvventan izvođač odgovoran za rušenje, što je firma sa minimalnim osnivačkim ulogom, tek nedavno registrovana za građevinsku delatnost čiji račun je već nekoliko puta bio u blokadi.

Uz to, zadatak vlasti je da rasvetli i objasni okolnosti pod kojima su „problematičan investitor i izvodjač“ dobili dozvolu da grade, te se susedna ruši, a neophodno je objasniti i okolnosti pod kojima su radovi bez nadzora izvodjeni „ekstremno neodgovorno uz ugrožavanje imovine, čak i života gradjana“.

Šabić je rekao da je zadatak vlasti da obezbedi da krivci budu kažnjeni, a stanari dobiju što je moguće bolju pomoć, „ali podrazumeva se da sve to treba da se radi na način i u okvirima utvrdjenim zakonima“.

On je ocenio da je „neozbiljan i potpuno neprimeren način“ na koji se gradska vlast poziva na „navodno relevantne propise“ jer se u saopštenju gradske vlasti pominje Zakon o prirodnim katastrofama, iako slučaj o kojem se radi nije prirodna katastrofa.

Šabić je naglasio da uopšte ne postoji zakon koji se tako zove, već zakon sličnog naziva – „Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“, ali se on ne bavi problematikom izgradnje stanova.

Šabić je dodao da je „podjednako neozbiljna informacija“ da će radi rešavanja problema oštećene zgrade biti po hitnom postupu usvojene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koje će Grad Beograd predložiti Vladi.

Medjutim, „čak i pod verovatnom pretpostavkom da postoji politički dogovor o realizaciji takve kombinacije, neozbiljno je javno ga saopštavati“ jer Grad, po Ustavu, „uopšte ne može biti predlagač zakona“, naveo je Rodoljub Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.