Romi u Nišu predlažu izgradnju Kulturnog centra blizu Šabanovog spomenika

Nevladina organizacija „Jurom centar“ pokrenula je incijativu da u tom gradu bude otvoren Kulturno-informativni centar za romsku, ali i druge manjinske zajednice.

Direktor „Jurom centra“ Osman Balić rekao je agenciji Beta da je otvaranje Kulturno-informativnog centra predvidjeno kao prva i najvažnija aktivnost u okviru Akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u Nišu, ali do sada ništa nije učinjeno po tom pitanju.

On je podsetio da su Gradsko veće i Skupština grada Niša prošle godine usvojili pomenuti akcioni plan.

„Predložili smo da za početak bude organizovan okrugli sto koji bi okupio sve nadležne predstavnike grada i gradskih instutucija. Na tom sastanku bile bi utvrdjene mere koje bi grad mora da preduzme da bi centar bio otvoren“, naveo je Balić.

Prema njegovim rečima, za realizaciju Akcionog plana za poboljšanje položaja Roma budžetom grada Niša predvidjeno je pet miliona dinara i taj novac mogao bi da bude usmeren u otvaranje Kulturno-informativnog centra.

„Centar bi za početak, dok ne dobije sopstvenu zgradu, mogao da bude otvoren u nekom postojećem objektu. Postoji interesovanje donatora iz inostranstva za izgradnju i tu mogućnost bi svakako trebalo što pre iskoristiti“, kazao je Balić.

On je rekao da su za otvaranje Kulturno-informativnog centra zainteresovane i bugarska i makedonska zajednica u Nišu.

„To bi bilo mesto okupljanja svih Nišlija, ne samo Roma, Bugara i Makedonaca. Njime bi se ostvarilo pravo na kulturnu autonomiju svih ljudi, a poznata je činjenica da kakva vam je kultura takvo vam je i stanovanje, zdravstvo, zapošljavanje“, istakao je Balić.

Prema njegovim rečima, jedna takva institucija predstavljala bi u Nišu „kulturnu pikanteriju“.

„Centar bi se najbolje uklopio u popularnost i fenomen Šabana Bajramovića koji od njegove smrti navamo živi. Kultura Roma smatramo da je proizvod koji može da se prodaje i toga treba napraviti biznis“, izjavio je Balić.

On je kazao da je mišljenja da je najbolje mesto za izgradnju Kulturno-informativnog centra negde u blizini spomenika Šabanu Barjamoviću.

Ideja je, dodao je, da centar ima izmedju ostalog svoju biblioteku, arhivu, radio i televiziju, da se u njemu organizuju književne večeri i druge slične manifestacije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike