rpt

Simić:Razgraničenje prihvatljivo ako garantuje više prava

BEOGRAD, 12. avgusta (Tanjug) – Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je Srbima na Kosovu i Metohiji ideja razgranicenja prihvatljiva ukoliko ona garantuje više slobode i prava nego što imaju sada i dodaje da Srpska lista nepodeljeno veruje u pregovarački tim Beograda.

Simić je rekao za RTS da je poruka državnog vrha da će Srbi na KiM ukoliko dođe do dogovora imati vise nego danas i da se neće dozvoliti da se nasiljem rešavaju politički problemi, odnosno da se neće dozvoliti nova „Oluja“.

„Poruka našeg državnog vrha da cemo imati više nego sada i da se nece dozvoliti bilo kakvo nasilje i da se na taj nacin nece rešavati politicki problemi. Za ovih šest godina napravljen je ogroman napredak, zahvaljujuci pre svega predsedniku Aleksandru Vucicu i našem pregovarackom timu, da uopšte dodemo u poziciju da razgovaramo o legitimnim interesima Srba na KiM“, objašnjava Simic.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dogodi da Srbi koji žive na KiM imaju više nego danas to će biti ogroman napredak.

Kako je rekao, pregovarački tim ima punu podršku Srba sa KIM da nastavi kako bi se izborio za bolji život svih nas na KiM.

„Kada govorimo o razlicitim idejama moram da ponovim reci predsednika Vucica da smo miljama daleko od rešenja. Mi vec decenijama živimo u neizvesnosti i kada sve uzmete u obzir, ukoliko postoji bilo kakva šansa za ekonomsko-politicki napredak, siguran sam da ce takvo rešenje Srbi podržati, rekao je Simić.

Stav Srpske liste je da ukoliko postoji i najmanja šansa da se postigne neko kompromisno rešenje koje će značiti predvidljivu budućnost, mir, stvaranje uslova za ekonomski i politički napredak Srba, najveći broj Srba će apsolutno podržati takvu ideju, ukazuje Simić.

„Međutim poruka da smo od takvog rešenja daleko izaziva nespokoj kod Srba“, rekao je Simić.

Govoreći o Srbima na KiM, Simić je rekao da je Srpska lista, koja je osvojila 90 odsto glasova, okupila Srbe i sa juga i severa i pod vođstvom naše države, predsednika Vučića i direktora Đurića ujedinila politički korpus svih Srba na KiM.

„Danas pregovaramo o nečemu što može da unapredi položaj Srba i na severu i na jugu, a to sve zavisi od pregovora. Naš pregovarački tim stalno ponavlja da je spreman za kompromis, ali za to je potrebno da bude spremna i Priština“, rekao je Simić i dodao da Srbi na KiM imaju poverenje u Vučića, jer je dokazao da se brine o narodu koji živi dole i da iskreno govori o pregovaračkim pozicijama.

„Oni koji se izdaju za predstavnike Srba i nisu osvojili više od par glasova oni govore o podeli. To su ljudi koji su svu imovinu prodali na KiM, čuja je čitava porodica raseljena van KiM, a danas govore da su borci za život. I bili su najtiši kada su srbi trpeli nasilje“, rekao je Simić.

Upitan da li očekuje da Srbi budu konsultovani tokom najavljene Vučićeve posete Kosovu, Simić kaže da sa Vučićem i Đurićem imamo otvoren odnos u kome raspravljamo o najsitnijim problemima.

„Naš zahtev je da se predsednik Vučić bori ovako kako se bori i postigne realno i održivo rešenje koje će garantovati mir i sigurnost. Nikada se više srpski pregovarački tim nije zalagao za mir i nikada više nije bio napadan. To ne možemo da razumemo“, rekao je on.

Kada je rec o bezbednosnoj situaciji na KiM Simić kaže da se ona ne može predvideti kao i da Srbi najviše poverenja imaju u KFOR, ali da se više puta pokazalo da oni nemajuju dovoljno kapaciteta da zaštite Srbe.

„To se videlo 26. marta kada su prebijali predstavnike Srpske liste i direktora Đurića, a oni su samo nemo posmatrali. Što se tiče mira i bezbednosti zato nam je potrebno da se dijalog nastavi i postigne dogovor. Sukobi su nastajali jer nije bilo dijaloga“, rekao je Simić za RTS.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike