najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

RTS da odredi visinu takse uzimajući u obzir pomoć države

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da upravni odbori Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) sada treba da odrede visinu takse, uzimajući u obzir da će država sledeće godine sa četiri milijarde dinara pomoći finansiranje RTS-a i RTV-a.

On je podsetio da su u subotu usvojene izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, čime su stvoreni uslovi da država ove godine sa četiri milijarde dinara pomogne finansiranje javnih servisa, što će, kako je rekao, predstavljati znatno olakšanje za budžet gradjana.

Nakon otvaranja konferencije “Kultura, koncepti i upravljanje promenama” u Beogradu, Tasovac je novinarima na pitanje da li je utvrdjeno kolika će biti taksa rekao da se mora ići korak po korak i početi poštovanje institucija.

“Prvi korak je bio da parlament usvoji ove izmene, a sledeći je da bude usvojen budžet koji je najvažniji zakon”, rekao je ministar.

Kako je naveo, Upravni odbor RTS-a “sada” treba da definiše “tačnu” visinu takse imajući u vidu koliku je pomoć država obezbedila iz budžeta Srbije.

“To je najbolji signal oko toga na koji način se zapravo prepoznaje važnost javnog servisa, a tu pre svega mislim na javni interes koji treba da štiti javni servis i kroz obrazovne programe i kroz kulturne programe”, rekao je Tasovac.

Skupština Srbije usvojila je 12. decembra 2015. godine izmene Zakona o javnim medijskim servisima kojima je predvidjeno da se Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine u 2016. godini delimično finansiraju iz budžeta Srbije.

Drugi deo finaniranja RTS-a i RTV-a biće obezbedjen naplatom takse. Ranije je bilo predvidjeno da se javni servisi od 1. januara 2016. finansiraju isključivo taksom koju će gradjani plaćati.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike