U trendu

RTV i dalje u vanrednom stanju, vlada cenzura

Novinarka i aktivistkinja Pokreta „Podrži RTV“ Sanja Kljajić izjavila je u utorak uveče da Radio-televizija Vojvodine (RTV) nakon talasa smena u maju uopšte ne liči na medijsku kuću kakva je bila pre toga i ocenila da je RTV i dalje „u vanrednom stanju“.

„Problemi su i dalje na dnevnom nivou i niko od urednika i voditelja nije vraćen da radi emisije sa kojih su skinuti. Vlada cenzura, još uvek nisu izabrani ni glavni i odgovorni urednik ni programski direktor. Dakle, RTV je još uvek u vanrednom stanju“, kazala je Sanja Kljajić na tribini „Tišina tamo!“ u Novom Sadu.

Ona je najavila da će 29. novembra Pokret „Podrži RTV“! organizovati više protestnih akcija u Novom Sadu.

Sanja Kljajić je dodala da posebnu zabrinutost izaziva činjenica da u poslednje vreme novinarima otvoreno prete, prate ih i fotografišu, kako bi ih zastrašili da ne pišu o nekim temama.

„Naša je sreća što se u ovim slučajevima radi o kolegama koje to neće pokolebati. Portali koji nisu pod uticajem vlasti, neprestano su na meti, iako navodno nisu čitani i uticajni“, navela je Sanja Kljajić.

Glavni urednik beogradskog lista Danas Dragoljub Draža Petrović ocenio je da je za razliku od devedesetih godina, danas i veliki deo privatnih medija pod uticajem vlasti.

Književnik Marko Vidojković rekao je da tabloidi poput Informera krše nekoliko zakona, a ne samo granicu slobode.

„Banda nevidjena je uspela da privatizuje i kupi medije“, ocenio je Vidojković.

Dodao je da je on za ovdašnje medije „radioaktivan“ jer priča o „klanu Vučić“, zbog čega niti može da piše negde, niti iko želi da ga intervjuiše.

„Ovom zemljom vlada šaka bandita i dok se mi palimo na priče o cenzuri i gledamo u drugu stranu, ta mafija pljačka i ima šape na raznim poslovima, što crnim, što sivim, što belim. Ta banda ne treba da se plaši nas, već konkurentskih mafijaških klanova“, ocenio je Vidojković.

Tribina je održana u prostorijama Mesne zajednice Omladinski pokret, koja je jedina od 46 mesnih zajednica u Novom Sadu u kojoj Srpska napredna stranka nije na vlasti.

„Ovo je kao galsko selo u Rimskom carstvu“, rekao je predsednik te Mesne zajednice Marko Mirković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.