U trendu

Rusija optužuje Tursku da snabdeva Islamsku državu materijalom za eksplozive

Rusija je optužila Tursku da terorističku organizaciju Islamsku državu snabdeva delovima za pravljenje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je u pismu koje je u sredu poslao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu naveo da su ti uredjaji „rašireno korišćeni za izvodjenje terorističkih dela“.

Čurikin je rekao da analiza hemijskih komponenti eksploziva oduzetih islamistima u regionima oko iračkog grada Tikrit i sirijskog grada Kobani, kao i pregled uslova za prodaju tih komponenti, „ukazuju da su ili proizvedeni u Turskoj ili su isporučeni toj zemlji bez prava na ponovni izvoz“.

„Ove činjenice pokazuju da su turske vlasti namerno umešane u aktivnosti Islamske države, pošto obezbedjuju pristup komponentama za improvizovane eksplozivne uredjaje koji se rašireno koriste za izvodjenje terorističkih dela“, rekao je Čurkin.

Ruski ambasador je optužio pet turskih kompanija da su Islamskoj državi isporučivali aluminijumski prah, amonijum nitrat, vodonik-peroksid i druge materijale koje proizvode razne turske i strane kompanije.

Čurkin je dodao da je jedna značajna karakteristika eksplozivnih uredjaja uzetih od Islamske države je upotreba delova proizvedenih u američkim, švajcarskim i švedskim kompanijama.

„Detonirajući štapin proizveden u trećim zemljama ilegalno je preprodavan preko Turske borcima Islamske države“, rekao je Čurkin.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je Čurkinovo pismo „najnoviji primer ruske propagandne kampanje protiv Turske“ i dodao da „kao takvo ne može biti shvaćeno ozbiljno“.

Odnosi Rusije, koja je ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, bili su zategnuti od početka petogodišnjeg sukoba, a situacija je pogoršana prošlog novembra kada je Turska oborila ruski ratni avion blizu njene granice sa Sirijom.

Rusija je posle toga u svojoj bazi u Siriji razmestila sistem protivraketne odbrane i uvela Turskoj ekonomske sankcije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je optužio Ankaru da „dozvoljava teroristima da zaradjuju novac prodajom nafte ukradene u Siriji“, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica su optuživani da su lično zaradjivali od trgovine naftom s Islamskom državom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.