U trendu

Rusija poklanja Srbiji Ε‘est migova i 30 tenkova

Rusija, kao podrΕ‘ku, poklanja Srbiji Ε‘est aviona MIG 29 bez novca pri čemu će nas prva faza modernizacije koΕ‘tati izmeΔ‘u 180 i 230 miliona evra, rekao je danas srpski premijer Alkesandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Ε ojgujem.

β€žAko bi ste računali da takve avione kupujemo koΕ‘tali bi nas oko 600 miliona evra. Onda moΕΎete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima“, rekao je premijer.

On je dodao da to dramatično poboljőava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije do te mere da kao da nije ista vojska.

β€žTo je nemerljivo u odnosu na ono Ε‘to smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviΔ‘ačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14, 5mm (manje topove)“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Ε ojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti. β€žUnapredili mo naΕ‘e veoma dobre prijateljske odnose. NajvaΕΎnije je da ćemo da pravimo zajedničke planove trogodiΕ‘nje i petogodiΕ‘nje zajedničke saradnje, zato Ε‘to smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i ΕΎelela bi sve odjedanput ali to nije moguće“.

U Ε‘aljivom tonu Vučić je rekao da su β€žnaΕ‘i iz Ministarstva odbrane traΕΎili sve moguće rakete“, a da je on u jednom trenutku rekao: β€žpa samo Ε‘to niste traΕΎili nuklearno oruΕΎje“, na Ε‘ta se, kako kaΕΎe nasmejao i Ε ojgu.

β€žNaravno, niko nije to traΕΎio. TraΕΎili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Ε to se tiče protivvazduΕ‘nih sisitema, dogovor je da na protivvazduΕ‘ni sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o β€žbuku“ pre svega, i o buku M2 i o β€žtunguski“ ali za 2018. godinu, Ε‘to je za godinu dana“, rekao je Vučić i dodao da misli da je uraΔ‘en ogroman posao za naΕ‘tu zemlju, β€žsve Ε‘to smo pričali decenijama, 29-30 godina“.

On je podsetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina pa su ove godine stigli u Srbiju. Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić. Kako je precizirao, prva je da ruska armija preveze te avione, koji su kako je dodao sposobni da lete i odlični, i u martu doveze i da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Sribiji.

Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine doΔ‘u u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

β€žJoΕ‘ se gleda koje će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo Ε‘ta je za nas lakΕ‘e, bolje i tako ćemo i da postupimo“, naglasio je premijer. Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.

β€žMi smo i danas mogli da uzmemo buk 1, 2 po trΕΎiΕ‘tnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018. pa opet neΕ‘to da dobijemo“, primetio je Vučić. On je istakao da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavali uvek isto i nikad niΕ‘ta niko nije ispunio.

β€žJa imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, politikom da čuvamo svoju nezavisnost, Ε‘titimo svoju slobodu, da umemo da izdrΕΎimo pritiske sa različitih strana uspeli da doΔ‘emo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali“, zaključio je Vučić.

Vučić je, naglasio da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

β€žNadam se da moΕΎemo da unapredimo naΕ‘u saradnju β€” političku, ekonomsku, vojnu β€” do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naΕ‘ gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će izmeΔ‘u naΕ‘ih naroda i drΕΎava uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnjaβ€œ, rekao je Vučić na sastanku sa Ε ojguom.

β€žJoΕ‘ jednom ΕΎelim da potvrdim da ostajemo neutralna drΕΎava, Ε‘to sam već rekao u Briselu, VaΕ‘ingtonu… To je naΕ‘ stav, niΕ‘ta se nije izmenilo po tom pitanjuβ€œ, istakao je Vučić. On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.

Ε ojgu je u neformalnom razgovoru sa Vučićem rekao da bi zajedničke letno-taktičke veΕΎbe BARS koje su odrΕΎane u oktobru u Srbiji trebalo da postanu godiΕ‘nji dogaΔ‘aj.

β€žU oktobru su u Srbiji uspeΕ‘no izvedene zajedničke letno-taktičke veΕΎbe BARS 2016 i drago nam je da reč BARS označava bratstvo pilota Rusije i Srbije. To je dobro ime, ono mora da se učvrsti i moramo da ove veΕΎbe odrΕΎavamo na godiΕ‘njem nivouβ€œ, izjavio je Ε ojgu na neformalnom sastanku sa premijerom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Ε ojgu je dodao da su takoΔ‘e uspeΕ‘no proΕ‘le trilateralne zajedničke taktičke veΕΎbe β€žSlovensko bratstvo 2016β€œ, uz učeΕ‘će Belorusije.

β€žImamo dobru saradnju za izvoΔ‘enje zajedničkih veΕΎbi i predlaΕΎemo da se ova praksa razvije. U bliskoj budućnosti ćemo razmeniti odobrene planove za 2017. godinu i, naravno, ne moΕΎemo da ne podsetimo na učeΕ‘će tima Vojske Srbije na MeΔ‘unarodnim igrama 2016, gde ste pokazali dosta dobre rezultateβ€œ, rekao je Ε ojgu.

Osim toga, ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na meΔ‘unarodnom vojno-tehničkom forumu β€žArmija 2017β€œ i MeΔ‘unarodnim vojnim igrama 2017. Ε ojgu je, takoΔ‘e, uputio poziv ministru odbrane Srbije Zoranu ĐorΔ‘eviću da učestvuje u radu Ε‘este Moskovske meΔ‘unarodne konferenciji o bezbednosti u aprilu 2017.

Rusija je, takoΔ‘e, spremna za jačanje vojne saradnje sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja, dodao je ministar. Ruski ministar odbrane zahvalio je srpskom premijeru za podrΕ‘ku u humanitarnoj organizaciji u sirijskom Alepu.

β€žZahvalni smo za političku podrΕ‘ku Srbije naΕ‘oj inicijativi za humanitarnu operaciju u Alepu, kao i za upućivanje u Siriju humanitarne pomoći. Srbija nije rečju već delom potvrdila svoju spremnost da pomogne sirijskom narodu u, za njega, teΕ‘ko vremeβ€œ, rekao je Ε ojgu na neformalnom sastanku sa Vučićem.

On je dodao da je učeőće Beograda u naporima koje Rusija ulaže za stabilizaciju situacije u Siriji joő jednom pokazalo poverenje i otvorenu bilateralnu saradnju.

Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Moskvi, obiőao je jutros jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoΕ‘alji komentar