U trendu

Ružić: U Centralnom registru stanovništva biće podaci iz 11 evidencija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je danas da će u Centralnom registru stanovništva biti podaci iz 11 evidencija.

On je na predstavljanju Nacrta zakona o Centralnom registru stanovništva rekao da je to „kruna“ svega što je uradjeno u oblasti digitalizacije registara, a što je započeto donošenjem Zakona o opštem upravnom postupku 2016. godine.

„Tada je uvedena obavezna razmena dokumenata izmedju službi uprave, umesto da ih donose gradjani, kojima je obećano da će uprava svakim korakom ići dalje od one koja je bila prepoznata po dugim redovima, papirima, nelogičnim troškovima, po tome da je trošila i vreme i živce i tome da je uvek falio jedan papir“, rekao je ministar.

Naglasio je da će spajanjem svih podataka u jednu elektronsku bazu ovlašćeni službenici moći po službenoj dužnosti da pribave podatke za usluge građanima iz 11 različitih evidencija i tako daleko brže, lakše, jeftinije da završe ceo postupak.

Ružić je rekao da je plan da zakon o centralnom registru stanovništva bude usvojen do kraja ove godine, kako bi njegova primena počela u narednoj godini, za šta je Kancelarija za IT i eUpravu već uspostavila neophodnu hardversku infrastrukturu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.