U trendu

Sa Kosova na Zapad u poslednje dve godine otišlo 120 hiljada migranata

Od sredine prošle godine do juna ove godine, prema podacima Eurostata Kosovo je napustilo 90 hiljada građana, dok se prema podacima kosovskih vlasti radi o oko 120 hiljada migranata, što je otprilike koliko ima stanovnika u dve opštine kao što su Gnjilane i Kamenica.

„Najveći broj emigranata je otišao tokom poslednjih deset meseci, odnosno od septembra 2014. do juna 2015. godine kada je prema statistikama EUROSTAT-a Kosovo napustilo i u zemlje Evropske unije azil zatražilo oko 90 hiljada migranata sa Kosova“, piše dnevnik Zeri.

Podaci poazuju da su migranti sa Kosova, prema broju na prvom mestu u Francuskoj i Luksemburgu, dok su Nemačkoj su na trećem mestu posle azilanata iz Sirije i Albanije.

Prema podacima kosovskih vlasti značajan broj azilanata je u međuvremenu vraćen na Kosovo. Samo iz Nemačke prema nepotpunim podacima je vračeno više od 20 hiljada ilegalnih migranata.

Kosovo je prema procenama zapadnoevropskih zemalja označeno kao sigurna teritorija i oni koji traže azil iz političkih razloga na to nemaju pravo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar