Sa Kosova na Zapad u poslednje dve godine otišlo 120 hiljada migranata

Foto: Beta

Od sredine prošle godine do juna ove godine, prema podacima Eurostata Kosovo je napustilo 90 hiljada građana, dok se prema podacima kosovskih vlasti radi o oko 120 hiljada migranata, što je otprilike koliko ima stanovnika u dve opštine kao što su Gnjilane i Kamenica.

„Najveći broj emigranata je otišao tokom poslednjih deset meseci, odnosno od septembra 2014. do juna 2015. godine kada je prema statistikama EUROSTAT-a Kosovo napustilo i u zemlje Evropske unije azil zatražilo oko 90 hiljada migranata sa Kosova“, piše dnevnik Zeri.

Podaci poazuju da su migranti sa Kosova, prema broju na prvom mestu u Francuskoj i Luksemburgu, dok su Nemačkoj su na trećem mestu posle azilanata iz Sirije i Albanije.

Prema podacima kosovskih vlasti značajan broj azilanata je u međuvremenu vraćen na Kosovo. Samo iz Nemačke prema nepotpunim podacima je vračeno više od 20 hiljada ilegalnih migranata.

Kosovo je prema procenama zapadnoevropskih zemalja označeno kao sigurna teritorija i oni koji traže azil iz političkih razloga na to nemaju pravo.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar